Dezerty · Všetky recepty

Tapiokový puding s rakytníkom

Prvý krát som jedla tapiokový puding iba nedávno a zamilovala som si ho. Je pravda, že narozdiel od chia pudingu trvá jeho príprava trošku dlhšie, no výsledný efekt stojí za to. Ja som dnes vymyslela príchuť rakytníkovú.

Rakytník nazývajú aj rastlinou budúcnosti, keďže je využiteľná celá rastlina od listov, až po vetvičky. Je bohatý na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Jedna bobuľa obsahuje dennú dávku vitamínu C. Jeho plody sa sušia alebo zamrazujú. Ja používam prevažne mrazené, no obľubujem aj rakytníkový čaj, ktorý sa vyrába nielen z plodov, ale aj z listov a semienok. Výborný je z neho aj džem, sirup, rôzne šťavy a dôležitú funkciu plní aj rakytníkový olej. Okrem iného regeneruje tkanivá a sliznice tráviaceho ústrojenstva a pomáha aj pri kožných ochoreniach.


Potrebujeme:
60g tapiokových perličiek
400ml kešu alebo iného rastlinného mlieka
100ml rakytníkovo-jablkovej šťavy (v bio kvalite, odporúčam Tvrdošovce) – môže byť aj čistá rakytníková
30g trstinového cukru
1 ČL vanilkového cukru*
kešu orechy a bobuľky rakytníku na ozdobu

1. Tapiokové perličky a cukry zalejeme kešu mliekom a za stáleho miešania varíme na miernom ohni.
2. Je dôležité byť pri pudingu a stále ho premiešavať, pretože škrob, ktorý sa uvoľňuje z perličiek sa začane usádzať na dne hrnca a môže vám prihorieť.
3. Puding varíme cca 35 minút, kým budú všetky perličky priesvitné. Keď sa nám mlieko odparilo, prilejeme rakytníkovo-jablkovú šťavu a varíme ďalej.
4. Puding podávame posypaný nadrvenými kešu orieškami a bobuľkami rakytníku.

*Vanilkový cukor som si vyrobila sama a to tak, že som do uzatvárateľenej nádobky nasypala trstinový cukor a pridala k nemu vanilkový struk.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *