Hlavné jedlá · Všetky recepty

Tekvicové placky

Placky si robievam často. Najmä v lete keď je dostatok zeleniny, no veľmi som si obľúbila aj tieto tekvicové, ktoré zas perfektne zapadajú do momentálnej jesennej sezóny.
Často sa ma pýtate, hlavne na Instagrame, kde v Insta stories postujem spontánne fotografie svojich obedov, na recept, no keďže ja väčšinou robím placky odoka, nevedela som vám dať presnú odpoveď. A práve preto som sa rozhodla zverejniť konečne jeden ucelený recept, podľa ktorého si ich môžete pripraviť aj vy.
Snažila som sa ho popísať dopodrobna (vážila som napr. aj vajíčko), pretože pri plackách stačí z niečo menej/viac a nemusia sa podariť. Neraz sa mi stalo, že sa mi placky rozpadávali, nedržali pekne pokope. Stávalo sa mi to najmä pri zeleninových, keď tam chýbal zemiak, ktorý by vpil viac tekutiny a udržiaval cesto ako tak pokope.
Avšak zemiaky mi často spôsobujú nadúvanie a preto som chcela vymyslieť aj také placky, do ktorých zemiak nejde. 


Potrebujeme:
500g ošúpanej, vydlabanej maslovej tekvice
1 veľkú mrkvu (cca 80g)
20g kelu
1 vajce (cca 55g)
150g hladkej špaldovej múky
3-4 strúčiky cesnaku
1 ČL sušenej majoránky
1 ČL sušenej perilly krovitej
čierne korenie
štipku galgantu
himalájsku soľ podľa chuti
olivový olej na vypekanie

1 . Tekvicu ošúpeme, vydlabeme a nastrúhame na malom strúhadle. Jemne ju osolíme a poriadne z nej vyžmýkame prebytočnú vodu.
2. Mrkvu ošúpeme, kel umyjeme a tak isto nastrúhame. Kelu netreba veľa aby nemal v plackách zbytočne prevahu. Stačí ak im dodá jemnú príchuť.
3. K zelenine pridáme vajce, múku, bylinky, pretlačený cesnak a soľ.
4. Rozohrejeme panvicu s olivovým olejom a vypekáme placky do zlatista.


Z tejto dávky vznikne asi 12 menších placiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *