Bezlepkové · Dezerty · Koláče, torty

Tekvicový cheesecake

Tak a už sme naplno vhupli do jesennej nálady. A nemám teraz na mysli tú sychravú, pochmúrnu keď nám celé dni prší. Ale tú, keď jeseň ukazuje svoje najkrajšie stránky. Slniečko, farebné lístie, babie leto… Milujem ich!
A čo ešte ide s jeseňou ruka v ruke? Tekvice!!?
To, že majú svoju sezónu práve na jeseň nie je bez príčiny. Možno ste sa nikdy nezamýšľali nad pôsobením potravín na jednotlivé orgány, no verte či nie, má to svoj význam. Už v mojom predchádzajúcom článku o ochladzujúcich potravinách ste sa mohli dočítať, aký vplyv na nás majú niektoré potraviny v lete a ktoré by sme mali uprednostňovať v zime.
Aby sme organizmu uľahčili prechod z horúceho letného obdobia do toho studenšieho, mali by sme podporiť funkciu sleziny a žalúdka. Čínska medicína tvrdí, že ak sú tieto dva dôležité orgány zdravé, darí sa aj tým ostatným. 
Prospieva im varená strava, ktorá by mala byť konzumovaná počas celého dňa a ich typickou chuťou je sladká. Nie však v podobe rafinovaného cukru, ale v podobe prirodzene sladkých potravín, ktoré okrem ryže, obilnín, pšena, gaštanov, mrkvy či zázvoru zastupuje aj moja milovaná tekvica. Okrem toho farbou sleziny a žalúdka je oranžová a žltá, takže i tu platí priaznivé pôsobenie takto sfarbených potravín na tieto dva orgány (mrkva, hokaido či maslová tekvica, červená šošovica).
No a nepoznám lepší spôsob privítania jesene ako tekvicovým receptom. Nebojte, ubezpečujem vás, že ich bude túto jeseň ešte niekoľko. 😀
Tekvicový cheesecake
Potrebujeme:
200g bezlepkových zázvorových sušienok
60g ghee masla250g mascarpone
250g Philadelphie (2 x 125g)
250g tekvicového pyré
3 vajcia
90g trstinového cukru
vanilkový struk
1 ČL vietnamskej škorice (alebo cejlónskej)
1 PL tapiokovej múky
štipku himalájskej soli1. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom.
2. Vyložíme nimi spodok tortovej formy a dáme na 8-10 minút zapiecť pri 180°C.
3. Hokaido tekvicu uvaríme a následne rozmixujeme na pyré
4. Mascarpone vyšľaháme s Philadelphiou a trstinovým cukrom.
5. Primixujeme vychladnuté tekvicové pyré a po jednom vajíčka.
5. Pridáme škoricu zmiešanú s tapiokovou múkou, štipku soli a vyškrabané vnútro vanilkového struku. Zapracujeme.
6. Na korpus nalejeme krém a pečieme vo vodnom kúpeli pri 160°C cca 50 minút.
7. Ozdobila som ho tentoraz bio sušenými jabĺčkami.

Pár tipov pre dokonale upečený cheesecake 😉
a) Cheesecake vždy pečieme vo vodnom kúpeli.
b) Krém na cheesecake nalejeme na mierne vychladnutý predpečený korpus.
c) Cheesecake je hotový keď je jeho stred ešte jemne trasľavý, no okraje sú už pekne upečené.
d) Nikdy ho nevyťahujeme hneď z rúry. Vypneme ju, trochu pootvoríme dvierka a necháme vložený ešte minimálne hodinu-dve.
e) Najlepšie chutí keď je poriadne schladený v chladničke.
f) Na korpus sa používajú prevažne maslové sušienky, no keďže som chcela, aby bol cheesecake bezlepkový, zvolila som Tesco Free From zázvorové sušienky, ktoré majú aspoň o niečo lepšie zloženie ako bežné komerčné keksíky a teda sú bez lepku.

 

 

2 thoughts on “Tekvicový cheesecake

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *