Home Pečivo Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

written by hitjezdravozit 11. októbra 2017
Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

Už do popisu som pridala značku “pečivo pre histaminikov”, pretože pri pojme tekvicový chlieb si ľudia často vybavia tie sladké chlebíky, ktoré poznáme spoza oceána. Podobný som robila minulý rok aj ja, no tentoraz som chcela vyskúšať klasický slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, ktorý si dám napríklad na večeru s maslom a zeleninkou. A podaril sa! 🙂
Robila som ho už aj z maslovej tekvice aj z hokaido a oba boli výborné. Je teda len na vás, ktorú tekvicu preferujete viac vy.


Potrebujeme:
250g špaldovej múky
1 PL tekvicovej múky
150g tekvicového pyré
100ml vlažnej vody
cca 8g bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL psyllia (10g)
himalájsku soľ
olivový olej na potretie

1. Hokaido tekvicu ošúpeme, nakrájame a uvaríme.
2. Zlejeme z nej všetku vodu a rozmixujeme do hladka. Necháme trošku vychladnúť.
3. Psyllium zalejeme vodou a necháme napučať.
4. Medzitým zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou a prisypeme ku psylliu.
5. Pridáme aj tekvicové pyré a robotom alebo ručne vypracujeme bochník.
6. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, na vrchu jemne narežeme pásiky a potrieme troškou olivového oleja.
7. Pečieme cca 45-50 minút pri 180°C alebo až kým nezačne zvrchu kôrka hnednúť.


Chlebík chutí naozaj fantasticky. Pár kúskov som zjedla hneď na večeru, ostatné som si rozdelila a zamrazila. Po rozmrazení je rovnako chutný ako čerstvý.

Mohlo by sa vám páčiť aj

8 komentárov

Alenka 19. októbra 2017 at 22:42

Milá Paťka, páči sa mi tento tvoj receptík, určite vyskúšam. Chcela by som sa spýtať, či tekvicové pyré je len čerstvá tekvicová dužina – nastrúhaná, zmixovaná? Alebo rozvarená?
Ak nezoženiem tekvicovú múku akou by som ju mohla nahradiť? Psyllium je potrebné pridať?
Pečiem si len špaldový chlieb, pridávam do neho ovsenné vločky, ale túto vlákninu som nepridávala. Ďakujem za tvoje rady, veľmi sa teším na tento chlebík, vyzerá super.

Reply
hitjezdravozit 30. októbra 2017 at 12:10

Alenka, ospravedlňujem sa, že až teraz odpisujem. Tekvicové pyré je uvarená tekvica, z ktorej zlejem vodu a rozmixujem.
Tekvicovú múku pokojne vynechaj. Dodá cestu iba trošku farby a šmrncu. 😛 Ale nič sa nestane, ak bude chlebík čisto špaldový.
Tento chlebík som robila aj bez psyllia a vydaril sa, no s ním je predsa len trošku lepší. Taký kompletnejší 🙂

Reply
Alenka 21. novembra 2017 at 22:09

Ďakujem ti pekne Paťka vyskúšam

Reply
Ovsené tekvicové guľky | Hit je zdravo žiť 3. novembra 2017 at 19:43

[…] polievku a z ostatku tekvice vznikol nejaký dezert alebo ako v tomto prípade keď som robila tekvicový chlieb, vzniklo mi viac pyréčka a tak som si zmyslela vyskúšať tieto […]

Reply
Majka 7. novembra 2017 at 23:41

Ahoj prosim ta chlebik zamrazujes ..a rozmrazis pri izbovej teplote?

Reply
hitjezdravozit 8. novembra 2017 at 17:57

Ahoj, áno presne tak 🙂

Reply
aalica 2. mája 2018 at 20:29

Recept sa mi hneď zapáčil, tak som sa ho rozhodla vyskúšať, no keďže som nemala tekvicu, použila som namiesto nej mrkvu a musím povedať,že je to super recept, už sa chystám chlebík upiecť z červenej repy, určite tiež bude super

Reply
hitjezdravozit 11. mája 2018 at 12:32

Tak to sa veľmi teším a som rada, že skúšate aj takéto inovácie 🙂

Reply

Okomentuj