Pečivo · Všetky recepty

Tekvicový chlieb (pečivo pre histaminikov)

Už do popisu som pridala značku „pečivo pre histaminikov“, pretože pri pojme tekvicový chlieb si ľudia často vybavia tie sladké chlebíky, ktoré poznáme spoza oceána. Podobný som robila minulý rok aj ja, no tentoraz som chcela vyskúšať klasický slaný chlieb s chrumkavou kôrkou, ktorý si dám napríklad na večeru s maslom a zeleninkou. A podaril sa! 🙂
Robila som ho už aj z maslovej tekvice aj z hokaido a oba boli výborné. Je teda len na vás, ktorú tekvicu preferujete viac vy.


Potrebujeme:
250g špaldovej múky
1 PL tekvicovej múky
150g tekvicového pyré
100ml vlažnej vody
cca 8g bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL psyllia (10g)
himalájsku soľ
olivový olej na potretie

1. Hokaido tekvicu ošúpeme, nakrájame a uvaríme.
2. Zlejeme z nej všetku vodu a rozmixujeme do hladka. Necháme trošku vychladnúť.
3. Psyllium zalejeme vodou a necháme napučať.
4. Medzitým zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou a prisypeme ku psylliu.
5. Pridáme aj tekvicové pyré a robotom alebo ručne vypracujeme bochník.
6. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, na vrchu jemne narežeme pásiky a potrieme troškou olivového oleja.
7. Pečieme cca 45-50 minút pri 180°C alebo až kým nezačne zvrchu kôrka hnednúť.


Chlebík chutí naozaj fantasticky. Pár kúskov som zjedla hneď na večeru, ostatné som si rozdelila a zamrazila. Po rozmrazení je rovnako chutný ako čerstvý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *