Home Bezlepkové recepty Večera starých materí | Hubová polenta

Večera starých materí | Hubová polenta

written by hitjezdravozit 22. decembra 2017
Večera starých materí | Hubová polenta

Kedysi nesmela chýbať na stole chudobných, dnes je opäť čoraz populárnejšia a často ju vídať aj v tých najlepších reštauráciách. Reč je o polente, ktorá je v mojom jedálničku od samého začiatku HIT. Zo začiatku som ju jedávala iba na sladko, no postupne som prišla na chuť aj jej slanej verzii. Výborná, no možno trošku ťažšie stráviteľná, je klasická podľa receptu našich starých materí, s opečenou cibuľkou na domácej masti no pripraviť sa dá na mnoho iných spôsobov, za ktoré by sa nemusel hanbiť žiaden šéfkuchár. Ja som si pre vás dnes pripravila tiež takú sviatočnú verziu, v ktorej nesmú chýbať domáce sušené huby a tak si ju pokojne môžete dopriať aj ako hlavný chod k štedrovečernému stolu.


Potrebujeme (na 2 porcie):
200g polenty
500ml vody
1 ČL domácej bylinkovej soli

10-12 ks ružičkového kelu
200g šampiňónov
za hrsť domácich sušených húb
fialovú cibuľku
1 strúčik cesnaku
olivový olej
čierne korenie
himalájsku soľ

1. Polentu klasicky uvaríme vo vode s bylinkovou soľou.
2. Sušené huby prepláchneme a namočíme do vody. Vodu, v ktorej sa máčali huby naposledy, nevylievame.
3. Šampiňóny umyjeme, prípadne ošúpeme a nakrájame na plátky.
4. Ružičkový kel umyjeme a prepolíme.
5. Na olivovom oleji opražíme cibuľku. Následne pridáme šampiňóny, huby, kel, osolíme a dusíme domäkka.
6. Huby pustia šťavu, no ak by sa počas varenia veľmi odparila, môžeme priliať z tej, v ktorej sa nám máčali sušené huby.
7. Pár minút pred dovarením pridáme pretlačený cesnak a okoreníme.
8. Uvarenú polentovú kašu podávame preliatu hubovou zmesou.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu