Hlavné jedlá · Mäsko

Zeleninové kuracie soté s perillou krovitou

Dnes by som rada venovala pár riadkov zázračnej bylinke, o ktorej ste už možno čítali na blogu Silvie Horeckej (používa ju dosť často), no uvedomila som si, že ja som vám o nej ešte nikdy nepísala. Ide o perillu krovitú.
Táto bylinka pochádza z Číny, kde je už od pradávna považovaná za veľmi vzácnu rastlinu. Známa je fialová i zelená a niekedy ju nájdete aj pod názvom „green shiso“. Patrí medzi pomocníkov v boji proti alergiám, potláča zápalové procesy a účinkuje ako antihistaminikum. Používa sa aj pri liečbe ekzémov a vhodná je aj ako prevencia na posilnenie imunitného systému.
Má jemne citrónovú príchuť, takže sa krásne hodí do šalátov, ale samozrejme využijete ju aj vo varenej forme, napríklad do polievok, na zeleninu a dokonca sa z nej dá pripraviť výborné pesto.
Bylinka nie je náročná na pestovanie, no keďže tento rok som opäť nemala možnosť tráviť veľa času v záhradke a nechcela som aby sa mi zničila keď som veľa času nebola doma, znovu som si ju nezasadila. Chvalabohu existujú miesta, kde ju dostať čerstvú, v bio kvalite. Takým miestom je pdflora jedle kvety sídliaca v Trenčianskej Teplej. Okrem perilly tam nájdete nespočetné množstvo iných byliniek, bežných i menej bežných a tak isto očarujúco krásne jedlé kvety (viete, že tie sú moja slabosť), ktoré som aj v tomto recepte použila na dekoráciu i do šalátu.
Keďže zima sa blíži a hlavná sezóna perilly končí v októbri, neváhala som a listy som si aj nasušila. Samozrejme najlepšie sú bylinky vždy čerstvé, no ak inú možnosť nemáme, sušením vo väčšine prípadov nič nepokazíme.


Potrebujeme:
čerstvé kuracie prsia (kupujem buď na našom trhu, v Yeme alebo v Komárne v bio obchode vákuovo balené)
5-6 malých šampiňónov
malú brokolicu
1 papriku
1 pak choi
1 šalotku
perillu krovitú
čierne korenie
čiernu rascu (nigella sativa)
sumac
štipka galgantu
himalájsku soľ
olivový olej
sezamový olej

1. Šalotku orestujeme na olivovom oleji a pridáme na kocky nakrájané kuracie mäsko.
2. Osolíme a dusíme pod pokrievkou kým trošku pustí šťavu.
3. Medzitým si nakrájame všetku zeleninu na malé kúsky a v mažiariku podrvíme čierne korenie a čiernu rascu (ak máte korenie v mlynčeku, tak iba rascu).
4. Zeleninu pridáme k mäsu spolu s koreninami a varíme do zmäknutia. Ak nemáme dostatok tekutiny, podlejeme troškou vody.
5. Perillu natrháme na malé kúsky a pár minút pre koncom pridáme do panvice spolu so sezamovým olejom.
6. Soté podávame s ryžovými rezancami posypané sumac korením a s miešaným šalátom v kombinácii s jedlými kvetmi.


V tomto recepte som použila spojenie perilly s nigellou sativou, pretože znižujú histamín a k tomu sumac korenie, ktorého chuť som si neskutočne obľúbila (ja tieto citrónové akosi veľmi môžem!) a zároveň tak isto nezaostáva za tými ostatnými. Je známy vďaka svojim antioxidačným účinkom a je prevenciou pred civilizačnými ochoreniami. Najlepšie je pridávať ho do jedál na záver. Nepotrebuje tepelnú úpravu.
Okrem nich medzi moje najčastejšie používané koreniny patrí aj kurkuma, galgant a momentálne už aj čierne korenie. Donedávna som čierne korenie nepoužívala, no od kedy som spoznala čerstvé koreniny od Mikori, nedám naňho dopustiť. Určite odporúčam nakupovať koreniny v celku, ktoré si potom doma zomeliete alebo podrvíte. Práve v tom je totižto chyba, že si ľudia kupujú obchodné „sáčkové korenia“, ktoré tam stoja niekoľko mesiacov a tým pádom svoje účinky už dávno absolútne stratili. No a to nehovorím o hlúpostiach, ktoré sa do niektorých druhov zbytočne pridávajú. Ale myslím si, že to vám hovoriť nemusím. Obchodné koreniny určite nenakupujete. Je tak? 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *