Články

Život bez mliečnych produktov

Znovu som dostala možnosť otestovať nejaké potraviny od Biolandu a tak som sa rozhodla spraviť prehľad rastlinných produktov, ktoré bežne nedostať v supermarketoch. Ide o rastlinné jogurty, syry, smotanu a maslo. Verím, že vám tento krátky prehľad pomôže a dodá vám odhodlanie vyskúšať niečo nové 😉

1m

Začnem maslom, ktoré sa volá Alsan. Myslím si, že toto rastlinné maslo pre vás nebude žiadnou novinkou, keďže ho viacerí poznáte. Je vhodné na pečenie, do pomazánok ale i len tak natrieť na pečivo s domácim džemom. Mne osobne sa viac podobá na kravské maslo ako na Heru, ku ktorej ho veľa ľudí prirovnáva. Využívam ho najmä pri pečení domácich sušienok. Zdá sa mi, že ho pred pečením treba vyložiť z chladničky ešte trošku skôr ako klasické maslo, pretože mu dlhšie trvalo kým zmäklo.

3m

Špaldová smotana mi trošku pripomína ovsenú a veru nepoteším ňou „bezlepkáčov“. Je však samozrejme bez laktózy, kazeínu, vhodná pre vegánov i pre tých, ktorý nemôžu sóju. Neobsahuje žiaden pridaný cukor a je veľmi všestranná. Môžete ju použiť do sladkých i slaných pokrmov, do varenia, pečenia, omáčok ale i do kávy. Vynikajúco chutí v kombinácii so pšenom na slano ale i v sladkých muffinoch.

2m

Ako ďalšie som si vybrala 3 rôzne jogurty. Kokosovýryžový a sójový.
Ja viem, že sójové moc histaminici nemôžu, no keďže ja tolerujem aj sójové inej značky, chcela som vyskúšať tento, lebo broskyňu a hlavne mango naozaj milujem. A nesklamal! Broskyňa v ňom dominuje a jeho chuť mi veľmi pripomína broskyňovú Activiu. Je krémový a na nerozoznanie od klasických jogurtov. Ak sa teda niekto bojí toho, aký môže byť rastlinný jogurt, po tomto sa určite nesklame.
Ryžový a kokosový sú už trošku iné. Nie sú takými typickými jogurtmi, skôr by som ich radila k pudingom.
Ryžový od značky Provita má výraznú príchuť vanilky, a prirovnala by som ho k vodnatejšiemu pudingu, ktorý sa svojou konzistenciou trošku podobá aj na želatínu.
Kokosový dezert mi zas pripomína panna cottu. Dokonca ak sa vám ho podarí pekne vyklopiť na tanier, zachová si svoj tvar. Je skôr vhodný ako dezert po obede alebo len tak vrámci maškrtenia. Nie je to podľa mňa typický raňajkový jogurt, do ktorého si pridáte ovsené vločky, či cornflakes.
Všetky tri jogurty mi chutili a nespôsobili mi ani žiadne ťažkosti.

8m 7m
6m

No a na záver som si nechala rastlinné syry. Vybrala som si na skúšku dva. Oba značky Violife, jeden originál a druhý mozzarella. Oba sú na nerozoznanie od mliečnych syrov, avšak vrámci svojho druhu mi oba prídu dosť podobné. Sú to tvrdé syry, mozzarela má len bledšiu farbu a trošku je menej slaná. Oba sú vhodné na strúhanie, na zapečenie, na cestoviny, či len tak na večeru k pečivu a zeleninke. Ja osobne som syry vždy milovala a tak, ako som bola sklamaná, keď som všetky musela vylúčiť, tak ma potešilo, keď som objavila tieto rastlinné. Nájdete z nich i viac druhov, napríklad Cheddar, či údený, no myslím si, že tie pre histaminikov nie sú vhodné. Ak sa však rozhodnete vyskúšať aj niektorý z nich, určite dajte vedieť aké boli a tak isto aj reakcie 🙂
Violife originál v mojom jedálničku nájdete často no Mozzarellu som skúsila prvý krát a asi aj naposledy. Mala som po nej bohužiaľ reakciu a to takú, že sa mi na celom jazyku porobili malé pľuzgieriky. Až potom si na zložení prečítala, že obsahuje olivový extrakt, ktorý mi pravdepodobne nesadol.

4m 5m

Ospravedlňujem sa, že tentoraz fotky nie sú krásne svetlé, no okrem toho, že som blogerka som aj straašne pažravá 😀 Nedomyslela som, že potrebujem nafotiť všetky produkty spolu a hneď prvý deň som otvorila syr a zjedla z neho skoro polovičku. Na druhý deň, keď už bolo tak isto dosť neskoro a s denným svetlom som sa už rozlúčila, som dostala chuť na jogurt. Vtedy som si povedala, že viac nebudem čakať a porobila som aspoň týchto pár fotiek. Myslím si však, že pri tejto recenzii fotky nie sú najpodstatnejšie. Dôležité je to, ktoré potraviny ako chutia, prípadne na čo sa dajú využiť a verím, že v tom som vám vedela aspoň trošku pomôcť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *