Home Keksy, sušienky Zlepované mandľové linecké keksíky

Zlepované mandľové linecké keksíky

written by hitjezdravozit 29. marca 2018
Zlepované mandľové linecké keksíky

Veľká noc je za dverami a tak som znovu “prevetrala” moje obľúbené veľkonočné formičky. No keďže tie ste už mohli vidieť aj v tomto recepte, tentoraz som zajka a ovečku použila iba na dodekorovanie obrázku a pripravila som si pre vás radšej jedny poriadne, tradične zlepované. Džem môžete použiť akýkoľvek domáci, ja som mala práve otvorený černicový, ale výborne by sa na plnenie hodil aj mandľový krém.
V recepte som použila jednu novinku, o ktorej som vám na blogu ešte nepísala. Ide o panela trstinový cukor, ktorý hneď predstavím aj trochu bližšie. Ako viete, rafinované cukry nepatria do nášho jedálnička a ak si myslíte, že iné sladidlo neexistuje, ste na omyle. Ja osobne ich používam niekoľko, napríklad klasický trstinový nerafinovaný! cukor, cukor z kokosových kvetov alebo panelu.


Panela cukor

Panela je nerafinovaný trstinový cukor, ktorý poznáme tiež ako sušenú trstinovú šťavu. Je jemnejší ako klasický a chuťovo mi pripomína med v kombinácii s karamelom a miestami aj cukor z kokosových kvetov. Využiť ho môžete rovnako ako ten, ktorý používate bežne, no hodí sa aj do rôznych omáčok či zálievky na šalát.


Zlepované mandľové linecké keksíky
Zlepované mandľové linecké keksíky

Potrebujeme:
150g hladkej špaldovej múky
50g mandľovej múky
70g panela trstinového cukru (môžete ho aj zomlieť)
130g masla
1 žĺtok
domáci džem
práškový cukor (nemusí byť)

1. V miske zmiešame múky s cukrom.
2. Pridáme k nim žĺtok a nastrúhané zmäknuté maslo a vypracujeme cesto.
3. Ak sa vám zdá príliš mäkké, môžeme ho na pol hodinu odložiť do chladničky. Ja som tento krok dnes vynechala.
4. Z cesta potom vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 10 minút.
5. Hotové linecké keksíky jemne obalíme v práškovom cukre a keď vychladnú zlepíme ich s džemom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj