Sezóna černíc je v plnom prúde. Z dedovej záhrady som dostala jednu plnú misu. V ten istý deň nám zaklopala susedka, staršia pani, že by nám rada darovala veľký pohár plný černíc 🙂 O týždeň na to začali dozrievať aj naše v záhrade…
Moja prvá myšlienka bola, čo s nimi bude? 😀 No potom som si povedala, že žiaden strach. Dám si trošku na kašu, odložím si z nich do mrazničky no a samozrejme nemôžem vynechať ani zopár receptov 😉
Ak vás zaujíma, či ich tolerujem, nasledujúce recepty budú asi dostatočne presvedčivé 🙂 A okrem toho, černice sú bohaté na quercetin i vitamín C. Pozor by si možno mali dať tí, ktorí sú ešte v eliminačnej diéte kvôli obsahu benzoátov [1]!
Bublanina s černicami
Potrebujeme:
4 vajcia
90g trstinového cukru
vanilkový struk
50ml mandľového mlieka
110g špaldovej hladkej múky
20g ľanovej múky
2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1 zaváraninová fľaška černíc (cca 200g)
+ mrvenička (cukor, múka, ghee maslo) – recept nájdete napríklad aj TU
1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vyškrabaným vanilkovým strukom a pomaly zašľaháme aj mandľové mlieko.
2. Z bielkov a štipky himalájskej soli vyšľaháme tuhý sneh.
3. Múky zmiešame s práškom do pečiva a pridáme ich do žĺtkovej zmesi. Zamiešame.
4. Na záver stierkou jemne primiešame aj bielky.
5. Černice umyjeme, osušíme a poukladáme rovnomerne na cesto, ktoré sme vyliali na malý plech rozmerov 30×20 cm.
6. Na vrch černíc nadrobíme mrveničku a dáme koláč piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca na 20 minút.
Keďže v poslednej dobe som si zamilovala mrveničkové koláče, pridala som ju aj do dnešného a spravila som dobre! Keďže nie všetky černice sú rovnako sladké, dokonale sa tam hodila.
Bublanina bola krásne nadýchaná!
Černicové vegánske nanuky s lyofilizovanými fialkami
Potrebujeme:
70 g černíc
2 banány
asi 2-3 cm kúsok zázvora (nastrúhaného)
120 ml mandľového mlieka (alebo iného rastlinného)
lyofilizované fialky na ozdobu*
1. Všetko spolu rozmixujeme okrem fialiek.
2. Nádobky na nanuk naplníme a odložíme do mrazničky.
3. Na druhý deň nanuky vyberieme a tam kam chceme nasypať trochu fialiek si kvapneme kvapku kokosového oleja aby sa prichytili.
*Fialky pokojne vynechajte, ja som ich dostala do daru a tak som ich do niečoho chcela využiť 🙂
Crumble s letným ovocím
Potrebujeme:
3 PL medu
20 g trstinového cukru
50 g kokosového oleja s rakytníkom (môže byť aj klasický kokosový, len pozor na to aký!)
200g ovsených vločiek bez lepku
1 PL ryžovej múky
1 jablko (z našej záhrady)
za hrsť černíc (z našej záhrady)
1 broskyňa (od susedov)
1. Trstinový cukor, med a kokosový olej rozpustíme v hrnci na miernom ohni.
2. Ovsené vločky a ryžovú múku zmiešame a vsypeme do tekutej zmesi. Poriadne zamiešame aby sa všetky vločky obalili.
3. Z broskyne stiahneme šupku* a spolu s jablkom nakrájame na malé kocky.
4. Dno zapekacej misy vymastíme kokosovým olejom a rozložíme všetko ovocie.
5. Navrstvíme naň ovsenú zmes a zapečieme pri 170°C cca 15 minút, kým sa začnú vločky sfarbovať dohneda.
*Keďže jablko bolo z našej záhrady, šupku som nesťahovala. So šupkou totižto obsahuje až o 40% viac antioxidantov ako bez nej. Z broskyne som šupku stiahla jednak pre to, že nebola z našej úrody ale i preto, že bez nej sa ľahšie rozvarí a dodá tú pravú šťavnatosť celému crumble.
Zdroje:
[1] https://brainfoodlondon.com/resources/fact-sheets/fact-sheet-diet-and-orofacial-granulomatosis-ofg/