Ovsené vločky pozná asi každý. Sú ľudia, ktorí ich raňajkujú takmer denne (medzi nich patrím aj ja) a potom sú takí, ktorí ich ani nemôžu vystáť. A pritom sú tak všestranné…
Ovsené vločky sú jednou z mojich najobľúbenejších a najzákladnejších potravín, ktoré v mojej kuchyni nesmú chýbať. Pripravujem z nich raňajkovú kašu, zahusťujem polievky, omáčky či vegánske pomazánky a vytváram z nich rôzne sladké recepty. Tak si dnes o nich povedzme aj niečo viac. 😉
Jemné alebo hrubé?
Ovsené vločky poznáme jemné alebo tzv. hrubé. Tie vznikajú lisovaním celého zrna, pričom jemné sa najprv prepolia a až potom idú do lisu. Jemné používam prevažne do dezertov alebo keď ráno nemám čas dlho vyvárať raňajkovú kašu. Rozdiel je teda v tom, že tie hrubé sa varia dlhšie, pričom jemné sú hotové raz-dva.
Bez lepku či lepkom?
Ak si aj vy myslíte, že ovsené vločky patria k „lepkovým“ potravinám, trošku toto tvrdenie poopravím. Ovsené vločky sú bezlepkové avšak ich spracovanie prebieha na mieste, kde sa spracúvajú aj iné obilniny obsahujúce lepok – pšenica, raž, jačmeň a podobne. Ovsené vločky s označením bez lepku, ktoré sa spracúvajú v špecializovaných továrňach kde sa lepok nemôže vyskytovať, sú však úplne bežne dostupné tiež. Najčastejšie v špecializovaných bio predajniach či bezobalových obchodoch. V klasických reťazcoch na ne natrafíte iba ťažko.
bezlepkové ovsené vločky musia byť vždy označené
Ako vybrať tie správne?
Videla som jeden dokument, v ktorom testovali niekoľko ovsených vločiek dostupných v našich reťazcoch. Aby som vás upokojila, testom prešli všetky. Malé rozdiely sa medzi nimi ale našli.
Testujú sa nasledovné veci:
1.) výživové hodnoty
2.) akostné požiadavky
3.) plesne
4.) mykotoxíny
5.) pesticíd glyfosát
Sleduje sa taktiež podiel neroztlačených zŕn, i tzv. čiernych vločiek. Tie sa v ovsených vločkách vyskytovať môžu no iba do určitého percenta. V ovsených vločkách by sa nemalo nachádzať ani veľké množstvo častí stebiel či šupkiek oplodia. To sú také tie tvrdé časti, na ktoré sem tam zahryzneme.
Keďže reklamu (dobrú ani zlú) tu vločkám robiť nechcem, ak vás zaujíma, ktoré ako dopadli, pokojne mi napíšte. 😉 Len spomeniem toľko, že nie vždy všetko bio aj zodpovedá kvalite. Obyčajnejšie vločky tentoraz obstáli lepšie ako jedny nemenované bio.
Ako skladovať ovsené vločky?
Ovsené vločky je najvhodnejšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste. Ako dlho, to je asi otázne, pretože ja ich dopĺňam cca tak dvojtýždenne. Dlhšie mi nevydržia nikdy. Tak ľahko by sa vám však pokaziť nemali. Ja osobne ich už najčastejšie kupujem v bezobalovom obchode, takže chodím rovno s mojou nádobkou, do ktorej si ich „načapujem“ a vždy beriem oba druhy, teda jemné aj hrubé. Okrem toho sa z ovsených vločiek zomletím dá vyrobiť aj ovsená múka. Tú používam najčastejšie do pečenia keksíkov, placiek alebo na zahusťovanie.
Verím, že ste v tomto článku našli užitočné informácie a ak ste sa s vločkami nekamarátili, možno sa s nimi skamarátite práve teraz. 😉 Receptov z ovsených vločiek u mňa nájdete niekoľko.