Dúfam, že kvaku vám nemusím predstavovať. 😛 Ale ak ju náhodou nepoznáte, predstavím vám ju veľmi rada. 🙂 Nie je totiž žiadna hanba nepoznať nejakú ingredienciu. Sama som po zistení HIT spoznala toľko nových ingrediencií, až sa mi nechcelo veriť, že ich toľko existuje.
Kvaka
Túto koreňovú zeleninu poznali už naše pra pra prastaré mamy, no akosi sa dostala do úzadia. Kedysi bola základnou plodinou popri kapuste, cibuli, obilninách a na stoloch sa objavovala takmer denne. Podobá sa na okrúhlicu, tá je však pikantnejšia a oveľa menšia.
Kvaka má vysoký obsah vitamínu C a je bohatá aj na ďalšie vitamíny a minerálne látky ktoré, okrem iného, podporujú aj trávenie. Je známa tým, že pomáha pri zažívacích ťažkostiach. Obsahuje až 90% vody a nemá takmer žiaden tuk.
Vedeli ste, že jedlé sú aj jej listy? 😉 Niektorí ich využívajú podobne ako špenát. Okrem toho je kvaka jedlá aj surová.
Ja som si ju obľúbila v Škótsku a priznám sa, ani som nevedela, že ide o ňu. 😀 Až doma som sa s ňou začala zoznamovať lepšie a odvtedy ju do jedálnička zaraďujem pomerne často.
Ak ste v eliminačnej diéte, nevidím dôvod, prečo by ste si kvaku nemohli dopriať. Práve naopak! Je vhodnou potravinou aj počas histamínových začiatkov. 🙂 Pripravte si z nej polievku alebo ako prílohu. Nasledovný recept môže byť inšpiráciou. 🙂
Kvakovo – batátový krém
Potrebujeme:
1 väčšiu kvaku
2 menšie batáty
1 bielu cibuľu
6 – 7 šalviových listov
½ ČL mletej rasce
pár zrniečok nigelly sativy (čiernej rasce)
¼ ČL cesnakového prášku (domáci sušený cesnak, zomletý)
1 ks dlhého korenia
soľ
olivový olej
ghee maslo
1. Kvaku a batáty očistíme a nakrájame na kocky.
2. Na olivovom oleji osmahneme cibuľku do sklovita. Pridáme nadrobno nakrájané šalviové listy a všetky koreniny a chvíľu orestujeme.
3. Následne pridáme kvaku a batáty, podlejeme asi 2 dcl vody a dusíme domäkka. Podľa potreby počas varenia môžeme prilievať vodu (alebo mandľové mlieko, nakoľko kvaka sa s ním pekne dopĺňa).
4. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme ju na kašu a na záver zjemníme ghee maslom.
5. Podávame ako prílohu k rybe, mäsku ale aj samostatne napríklad s opraženým chlebíkom.