Domov Bezlepkové recepty Cottage pagáče bez lepku

Cottage pagáče bez lepku

autor: hitjezdravozit 27. decembra 2018
Cottage pagáče bez lepku

Nie nie, nezdá sa vám to. Tento recept už na blogu mám, avšak nie v bezlepkovej verzii ale so špaldovou múkou. Tieto pagáče sa osvedčili už asi sto krát pri rôznych podujatiach, dokonca ich robia moji priatelia nehistaminici ale aj mnohí z vás. Tento rok sme na druhý sviatok vianočný chystali obed pre rodinu z mamininej strany a ona vymyslela, aby sme spravili tieto pagáče. Máme však v rodine aj celiatika – môjho strýka a preto mi napadlo, že by bolo fajn, keby tieto skvelé pagáče mohol ochutnať aj on. A tak som sa pustila do kombinovania múk. Pravdu povediac, od začiatku som verila, že sa vydaria a som rada, že som sa nemýlila. 🙂

Cottage pagáče bez lepku

Potrebujeme:
125g bravčovej masti (môžete použiť aj maslo)
1 žĺtok
200g cottage
1 ČL himalájskej soli
1 KL bezfosfátového prášku do pečiva
100g ryžovej múky
30g pohánkovej múky
50g cícerovej múky
50g tapiokovej múky

1. Žĺtok vyšľaháme s masťou.
2. K tejto zmesi primiešame cottage, môžeme vidličkou trošku roztlačiť (alebo rozmixovať tyčovým mixérom) aby hrudky neboli až také veľké.
3. Na záver pridáme múky s práškom do pečiva a soľou.
4. Cesto rozvaľkáme na poriadne pomúčenej doske a vykrajujeme okrúle pagáčiky s hrúbkou približne 1 cm. Tie potom potrieme vaječným bielkom, s nožíkom jemne narežeme vzory a do stredu zatlačíme oriešok alebo posypeme sezamom, či inými semienkami.
5. Pagáče vložíme do rúry, rozohriatej na 190°C a pečieme 15-20 minút alebo kým nebudú pekné hnedkasté (závisí aj od rúry).


Bezlepkové pagáčiky sa až tak nenadvihnú (“nevykysnú”) ako tie lepkové, no sú rovnako vynikajúce (dokonca mne tento rok chutili viac). 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.