Domov Eliminačná diéta Cuketový koláč

Cuketový koláč

autor: hitjezdravozit 19. februára 2016
Cuketový koláč

Verím, že väčšina z vás si už zvykla na nezvyčajné kombinácie v mojich receptoch a tak nikoho neprekvapí ďalší zeleninový koláč. Mrkvový koláč alebo chlebík, ako som ho nazvala, je jeden z mojich obľúbených, no tento cuketový mu veru konkuruje. Dôkazom je aj to, že tento recept sa stal jedným z najvyhľadávanejších na mojom blogu. 🙂

cuki1

Zelenina v koláči

Rada vymýšľam vlastné kombinácie, pretože skoro každý recept obsahuje niečo, čo pre nás buď nie je veľmi vhodné, alebo sa mi to tam proste nepáči/nehodí. A ešte radšej využívam v koláčoch zeleninu.
Pri tomto recepte som sa trochu inšpirovala cukrárskou knihou, ktorú mám doma už niekoľko rokov, no nie sú v nej práve najzdravšie recepty. Chcelo to len trochu fantázie a už bol zdravý variant na svete.

cuki3

Cuketový koláč

Potrebujeme:
200 g špaldovej múky*
1 ČL škorice (kľudne vynechajte ak ju netolerujete)
1 ČL soda bikarbony
pol ČL bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
2 vajcia
130 g trstinového cukru
70 ml kokosového oleja (odskúšané a asi ešte lepšie s ghee maslom)
1 jablko
150 g cukety

* pôvodne som mala 225g múky, no minule mi pár gramov chýbalo a koláč sa vydaril tak či tak a dokonca mi prišiel ešte trochu vláčnejší 😉

1. Múku zmiešame so škoricou, sodou, práškom do pečiva a soľou.
2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny a postupne prišľahávame roztopený kokosový olej (nie horúci!).
3. Múčnu zmes vysypeme k tekutej a poriadne zmixujeme.
4. Cuketu si nastrúhame na jemno, jablko na hrubšie a zamiešame ich do cesta.
5. Do menšieho plechu (asi 20×25 cm) vystlaného papierom na pečenie nalejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry.
6. Pečieme 40-45 minút pri 170°C (ku koncu môžeme pridať na 180°C)

cuki5

Môžete vidieť, že bol pekne vysoký, rovnomerne upečený a chuťovo naozaj fantastický. Šťavnatý, nie príliš sladký, ale ani málo sladký.

Odporúčam vyskúšať aj bezlepkovú verziu, kde namiesto špaldovej múky použite:
30g bezlepkovej ovsenej múky
20g tapiokovej múky
70g pohánkovej múky
80 ryžovej múky
cuki2

cuki4

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Mima 8. júla 2019 o 20:08

Vyborny, velka vdaka za inspiraciu. Miesto trstinoveho cukru som dala kokosovy cukor a funguje to aj s nim .. muku 1:1 s celozrnnou spaldovou a tiez ok .. manzel si na to este roztopil cokoladu a pochvaloval si, ja som pokukovala po lekvari na potretie, no nakoniec som radsej odolala 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 17. júla 2019 o 12:59

Ďakujem, to sa teším 🙂 Áno, ja som ho už tiež robila na milion spôsobov 😛 Je veľmi všestranný 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.