Domov Raw recepty Domáca kari pasta

Domáca kari pasta

autor: hitjezdravozit 20. februára 2019
Domáca kari pasta

Možno už o mne viete, že milujem kuchárske knihy. Sú pre mňa zdrojom inšpirácie, či už po receptovej stránke a mnoho z nich aj po tej fotografickej. Recepty samozrejme nikdy nekopírujem (ako by som aj mohla, keď my histaminici polovicu ingrediencií musíme pozmeniť). 😀 No okrem toho by mi to nedovolilo moje svedomie. Žiaľ, sama som sa už stretla s kompletným okopírovaním mojich receptov a nebolo to nič príjemné.
Hovorí sa ale, že úplne nový recept sa vymyslieť nedá, pretože všetko tu už v akejsi forme bolo. Ak sa teda aj inšpirujem konkrétnym receptom, vždy veľmi rada uvediem pôvodný zdroj. 🙂

Do poslednej omrvinky

Na Vianoce som kuchárskych kníh dostala niekoľko, medzi nimi aj knihu skvelého šéfkuchára Vojta Artza a Lucky Grigovej s názvom “Do poslednej omrvinky”. A práve v nej som objavila recept na kari pastu, ktorá sa konečne asi tak najviac približovala k tomu, čo by sme my histaminici mohli tiež. Pokukujem už po nej totižto dlho, no vždy som natrafila na recept, kde bolo až prehnané množstvo ingrediencií, nie všetky sa mi pozdávali alebo u nás neboli bežne dostupné. V tomto prípade som pozmenila iba niečo, vynechala som chilly papričky, pridala citrónovú trávu a šťavu a tak som si dovolila pripraviť nasledovnú kari pastu, vhodnú aj pre nás. 🙂

Prečo je dobrá?

O účinkoch mojich obľúbených koreňov som už raz napísala komplexný článok, ktorý si môžete prečítať TU. K tomu ešte pridáme protizápalový cesnak a citrónovú trávu, ktorá podporuje trávenie a máme hotový malý gastronomický zázrak. Nielenže dodá jedlu krásnu farbu, chuť ale aj priaznivo pôsobí na naše zdravie.

Domáca kari pasta


Potrebujeme:
60g čerstvého koreňa zázvoru
40g čerstvého koreňa galgantu (galangalu)
30g čerstvého koreňa kurkumy
1 PL citrónovej šťavy
1 strúčik cesnaku
stebielko citrónovej trávy
1/2 ČL mletej kurkumy (pre farbu)
štipku soli

1. Korene očistíme a nakrájame na malé kúsky. Odporúčam použiť rukavice, keďže kurkuma vás zafarbí až po uši. 🙂
2. Cesnak ošúpeme, citrónovej tráve olúpeme stonky a vyberieme mäkkú časť, ktorá je najlepšie stráviteľná. Nakrájame ju na malé kúsky.
3. Všetky ingrediencie pridáme do mixéra, prilejeme citrónovú šťavu, pridáme trošku kurkumy, soli a mixujeme kým nevnikne hladká pasta.

Pri tomto recepte je obzvlášť dôležitý výkonný mixér. Zo začiatku sa môjmu kari nechcelo rozhýbať a preto som nakoniec pridala citrónovú šťavu (v pôvodnom recepte totiž nefiguruje). Ak ju však netolerujete a máte výkonný mixér, pokojne ju vynechajte. Ak až taký výkonný mixér nemáte, pridajte namiesto nej vo vode rozmiešanú kyselinu askorbovú (stačí 1/4 ČL). Okrem jednoduchšieho rozmixovania a jemne kyslastej chuti docielime aj zachovanie peknej žltej farby a prírodné konzervovanie. To nám ale zabezpečí aj cesnak.

Kari pastu môžeme skladovať v sklenej uzatvorenej nádobe v chladničke aj niekoľko týždňov ale vhodná je aj na zamrazenie.


Najčastejšie ju využívam do zeleninových jedál, polievok ale môžete ju použiť napríklad aj do zálievky na šalát alebo ňou potrieť mäso.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.