Domov Bezlepkové recepty Dósa placky pre histaminikov

Dósa placky pre histaminikov

autor: hitjezdravozit 12. apríla 2021
Dósa placky pre histaminikov

Dósa placky na mojom blogu nesmeli chýbať a som rada, že som si konečne našla čas ich sem pridať, hoc som vám ich na svojich sociálnych sieťach ukazovala už niekoľkokrát. 🙂

Pečivo bez kysnutia

V podstate sa opäť môžeme baviť o takzvanom pečive pre histaminikov, nakoľko na ich prípravu nepotrebujeme žiadne droždie ani kvások. Jasné, nie je to tradičný chlebík, no myslím si, že každé pečivo poteší. 😉
Keď som s HIT v roku 2015 začínala ja, poznala som akurát tak rožky, chlieb a nejaké kaiserky a ani vo sne by mi nenapadlo, že raz si budem fičať na čapatach, slaných palacinkách, lavaši či dósa plackách. Fičím a ako rada. 😉 Milujem z nich rôzne wrapy, alebo ich jem iba tak k polievke či k ajurvédskemu dhalu.

Fermentovať či nefermentovať?

Pravé dósa placky sú typické svojou fermentáciou. Cesto sa totiž necháva 8-12 hodín odležať a fermentovať na teplom mieste. Ja som ich však prispôsobila HIT-ke a vypekala som ich rovno s vynechaním tohto, niekoľkohodinového, procesu. Ak ste ale pokročilí histaminici a z času na čas niečo fermentované zaradíte do jedálnička (pretože vieme, že fermentované = zdraviu prospešné), tak pokojne vyskúšajte aj tú tradičnú, indickú verziu. Fermentáciou sa stanú placky nadýchanejšie.

Dósa placky pre histaminikov


Potrebujeme:
1 šálka basmati ryže
1 šalka polenej žltej mungo fazule či poleného žltého hrachu (môže byť aj červená šošovica)
1 ½ šálky vody
½ ČL mletého koriandra
½ ČL mletého horčičného semienka
¼ ČL opraženej senovky gréckej a nigelly sativy, ktoré si podrvíme v mažiari
½ ČL himalájskej soli
ghee maslo alebo olivový olej

1. Ryžu aj strukovinu niekoľkokrát prepláchneme a precedíme až kým voda neostane priehľadná. Potom ich zalejeme čistou vodou a namáčame počas noci (8-10 hod.)
2. Na druhý deň vodu zlejeme, ešte raz ich prepláchneme a vysypeme ich do mixéru. Pridáme koreniny, soľ a zalejeme vodou a pri vysokej rýchlosti mixujeme dohladka.
3. Cesto by mali pripomínať hustejšie cesto na palacinky. A presne tak ich aj vypečieme. V palacinkovej forme na troške ghee masla. Z každej strany pár minút kým nemajú hnedkastú farbu a pekne sa neodlepujú od panvice.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov