Domov Hlavné jedlá Freekeh s hlivou

Freekeh s hlivou

autor: hitjezdravozit 22. mája 2019
Freekeh s hlivou

Hovorí sa, že poriadny kuchár by mal mať poriadny nôž…

“Šéfkuchárka” bez čapice noža

Na nedávnom kurze varenia som si, ako vždy, vytiahla nôž s najmenšou čepeľou, pretože s takým sa mi najlepšie pracovalo. Mám dokonca aj svoju obľúbenú značku. Až kým ma kamoška neupozornila, že by bolo fajn na krájanie takého množstva cibule vybrať si väčší nožík. A nestalo sa to prvý krát… 😀
Kedysi ma v hotelovej kuchyni sám riaditeľ (mimochodom výborný gastronóm) učil ako poriadne krájať zeleninu. Určite ste už také tie šikovné pohyby rúk s kvalitnými nožíkmi videli. A ja nie a nie sa k tomu dokopať. Všade som si sebou brala môj malinký nožíček a krájala si pekne pomaly tak, ako som bola zvyknutá.
Preto sa teším, že som sa konečne odhodlala k tomuto kroku. Áno už aj ja môžem povedať, že mám konečne svoju sadu nožov. 🙂
Môj “bejby nožík” síce šiel na chvíľu bokom, to ale neznamená, že ho viac nebudem používať (predsa len je to moja srdcovka), no v mojich, už dvadsiatichsiedmych rokoch som konečne samú seba presvedčila, že by sa patrilo mať aj jeden poriadny, veľký kuchársky nôž.
Mimochodom, viete ako sa s ním cibuľa, paprika a hlavičky hlivy krájali? Eňo ňuňo. 😉

Free – čo?


Ako prvú otázku, pri zazrení nového receptu ste si možno povedali, čo je to ten freekeh? Tak ja vám to v skratke vysvetlím. 🙂
Freekeh vzniká z mladej zelenej pšenice, ktorá sa praží na otvorenom ohni. Keďže zrno je vo vnútri príliš vlhké, nezhorí. Výsledkom tohto procesu je obilnina so zemitou akoby až dymovou arómou. Má nízky glykemický index a mnohí ho nutrične prirovnávajú ku quinoi. Na rozdiel od nej však obsahuje lepok, takže pri celiakii sa neodporúča. 
Čo sa týka histamínu, napriek tomu, že ide o druh pšenice, nemám informácie, že by sa jeho konzumácia neodporúčala. Navykli sme si naňho už celá rodina a nikto (sme 3 histaminici) s ním žiadne ťažkosti nemá. 🙂 My sme však tipy histaminikov, ktorým viac vadia mliečne výrobky (mamine zas sója a aditíva) a s lepkom problém chvalabohu nemá ani jeden z nás, preto pri žiadnom takomto “novom lepkovom” produkte ťažkosti nemávame. Takže tí, čo máte čo i len podozrenie, že Vám robí najviac zle lepok, pri tomto recepte freekeh zameňte napríklad za spomínanú quinou. 😉 Ale ak celiakiu či senzitivitu na lepok nemáte, vyskúšajte ho. Možno aj vy objavíte novú potravinu do jedálnička tak, ako ja. 😉

Freekeh s hlivou


Potrebujeme:
200g freekehu
pol kg hlivy
2 cukety
2 zelené papriky
2 jarné cibuľky
za hrsť čerstvého hrášku (môže byť aj mrazený)
čerstvá petržlenová vňať
čerstvý smil, tymián
štipka galgantu
olivový olej
olej z čiernej rasce
soľ

1. Freekeh niekoľkokrát poriadne prepláchneme, zalejeme litrom vody, pridáme soľ, smil, petržlenovú vňať a varíme cca 35 minút. Potom ho scedíme a primiešame k nemu olej z čiernej rasce (ten nevaríme).
2. Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú papriku, hlivu a dusíme spolu s tymiánom, galgantom a soľou kým hliva pustí trošku šťavy.
3. Potom pridáme cuketu a dusíme do mäkka.
4. 5 minút pred koncom pridáme hrášok a odstavíme zo sporáku.
5. Freekeh podávame so zeleninovou hlivou posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.