Domov Bezlepkové recepty Hummus – cícerová pomazánka

Hummus – cícerová pomazánka

autor: hitjezdravozit 3. marca 2016
Hummus - cícerová pomazánka

Cíceru sa mnohí histaminici obávajú, keďže sa v zoznamoch vyskytuje skôr medzi neodporúčanými potravinami. Ja používam aj cícer aj cícerovú múku, no samozrejme s mierou. Okrem toho, nie je nikde dokázané, že by cícer, resp. strukoviny mali nejaký negatívny vplyv na histamín. Musíte ale vedieť, ako ich správe pripravovať. Ja osobne cícer namočím aj na 24 hodín a niekedy ho ešte nechám ďalších 12 hodín klíčiť. Keď sa začnú robiť malé klíčky dám ho uvariť. K tomu sa odporúča prvú vodu zo strukovín vždy zliať.  Keď dodržíte tieto postupy, nemali by vám strukoviny spôsobovať žiadne ťažkosti.
Ak vám môžem poradiť, nebojte sa trošku experimentovať! Čo najhoršie sa vám môže stať? Maximálne zistíte, že vám to nesadlo a konkrétnu potravinu viac nebudete pokúšať. Ale čo ak ju stolerujete? Budete mať o ďalšiu, zdravú potravinu v jedálničku viac. 😉

hummus 1Samozrejme skúšajte len ak ste stabilizovaní, nie v eliminačke! A skúšajte také potraviny, ktoré sú zdravé, “otáznikové” alebo odporúčané/tolerované inými “hiťákmi”. Určite vám neradím skúšať grilovaný Camembert 😀 (mimochodom známa, čo má HIT z neho mala raz veeľmi nepríjemnú reakciu, po ktorej skončila až v nemocnici). Ale to som trošku odbočila od témy. Som si istá, že z cíceru sa vám taká reakcia nemôže stať.

Hummus – cícerová pomazánka

hummus 4

Tento zázračne odpudzujúci názov vyčarí úsmev na tvári skoro každému. 😉 Za ním sa však ukrýva veľmi zdravá pochúťka, ktorá má pôvod v Izraeli a nesmie chýbať na stole žiadnej arabskej domácnosti. Čím ďalej, tým viac však nadobúda popularitu aj u nás. Môžete ho jesť s arabským pita chlebom, ako prílohu k mäsu, či falafelu alebo ako klasickú nátierku na chlieb.

hummus 5

Potrebujeme:
150 g cíceru
4-5 PL tahiny pasty
2 PL olivového oleja
1-2 PL kokosového oleja
2-3 strúčiky cesnaku
soľ

1. Sušený cícer preberieme aby v ňom nezostali tmavé zrniečka. Zalejeme ho vodou varíme približne 50 minút.
Necháme ho vychladnúť.
2. Cícer vložíme do mixéra spolu s tahiny a olivovým olejom a mixujeme. Keď máme pomazánku vymixovanú, preložíme ju do misky, pretlačíme do nej cesnak, osolíme ju a vmiešame kokosový olej (nie rozpustený!). Tým, že olej zostáva v tuhom stave spravíme pomazánku krémovejšiu.
3. Ja osobne mám radšej, keď pomazánka nie je úplne hladká a sem tam sa v nej vyskytnú malé kúsky nerozmixovaného cíceru.

hummus 2
Dúfam, že vám bude chutiť a že ho postupne zaradíte do vášho jedálnička bez akýchkoľvek problémov.

hummus 3

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.