Tohtoročný Mikuláš bol iný ako po minulé roky. Bola som totižto pozvaná do školy varenia Chefparade, kde sme spoločne s niekoľkými bogerkami pripravovali sladké dobroty pre detičky v nemocnici. Ak sa jedná o dobročinnosť, kedykoľvek sa rada zúčastním. Zároveň ma však milo potešilo, že to nebolo iba také obyčajné pečenie medovníkov, ale že sme sa niečo naučili aj my.
Čokoláda, moja tajná láska
Na niekoľkých “stanoviskách” sme si mohli vybrať čo budeme pripravovať. Ani neviem ako, v momente som sa priklonila k Janke, ktorá sa venuje čokoládam. I keď som histminička a tej čokolády ani zďaleka nejem toľko ako kedysi, stále zostáva mojou tajnou láskou. Pri čokoládach sme boli tri. Baby mali mliečnu a tmavú a ja som si zobrala bielu – histaminikom najbližšiu a paradoxne moju najneobľúbenejšiu. 😀 Neverili by ste však, že po tomto zážitku som si ju celkom obľúbila. 😉
Lektorka Janka
Prípravu čokolád som sa vždy chcela naučiť, pretože to nie je iba tak, že roztopíme čokoládu a je to. Má to presný postup, treba dodržiavať určité teploty a pracovať rýchlo. Toto všetko nás naučila Janka, ktorá sa čokoládam venuje naplno a od nedávna začala aj s kurzmi práve v Chefparade. Jej prácu môžete sledovať na jej webe www.jankina.sk ale aj na FB či IG. 🙂
Menšie väčšie problémy
A aby ste si nemysleli, učený z neba nikto nespadol a ani ja, ktorá sa vareniu a pečeniu venujem už jednu dobu. Čokoláda mi veru dala zabrať a tak ma neminul aj nemilý “trapas”, keď sme roztopenú čokoládu naplnili do potravinárskeho vrecka, odstrihli mu hrot a ja som si akosi neuvedomila, že čokoláda nie je cesto na trené pečivo a že začne tiecť. Škoda, že ten moment sa nikomu nepodarilo zvečniť (najmä môj výraz v tvári), i keď v tej chvíli mi nebolo všetko jedno a extrémne mi bolo ľúto, že čokoláda skončila rozfrkaná na zemi, stole ale aj na mne. Janka ma však upokojila, že sa to stáva a tak sme sa tomu iba zasmiali a pokračovali ďalej v práci už bez ďalších trapasov. 😛
No ale dosť bolo rečí a prejdime na samotný postup temperovania tentoraz bielej čokolády. Za celé know-how ešte raz ďakujem Janke. 🙂 Ani zďaleka to z mojej strany nie je také ako by malo, no na prvé pokusy to nie je ani zlé, čo poviete? 😛
Lízanky z bielej čokolády
Potrebujeme:
150g bielej čokolády
celý mak
1. 100g čokolády roztopíme v mikrovlnke a to nasledovne – 30 sekúnd ohrievame, následne premiešame. Opakujeme až kým čokoláda nie je tekutá a nedosahuje približne 45°C. Teplomer nepoužívame, no existuje na to dobrá finta. Priložte čokoládu na zápästie. Ak vás páli, je hotová.
2. Do roztopenej čokolády teraz postupne pridávame ďalšie kúsky čokolády a po celý čas miešame kým sa úplne roztopí. Pridávame po malých kúskoch aby sme ju príliš neochladili. Čokoládu musíme schladiť tak, aby nás na zápästí nepálila. Ak si nie ste istí, či je čokoláda hotová, obtrite trochu o špachtľu a počkajte 5 minút či uschne (pri tmavej čokoláde stačia aj 3 minúty). Vtedy je temperovanie hotové a my s čokoládou môžeme pracovať.
3. Čokoládu prelejeme do potravinárskeho vrecka a na fóliu robíme krúžky. Pár krát treskneme táckou, na ktorej máme fóliu, aby sme odstránili bublinky a čokoláda sa rovnomerne rozliala. Treba s ňou pracovať rýchlo, inak začne tuhnúť. Do krúžkov zatlačíme špajdlu (podobne akoby sme čistili uši vatovou paličkou) a čokoládu posypeme makom.
4. Pripravené lízanky odložíme do chladničky aby úplne stvrdli.
Tip: Môžete použiť aj vegan bielu čokoládu s ryžovým mliekom a namiesto maku akékoľvek iné drobné ozdôbky (orechy, konopné semienka, lyofilizované ovocie…)
Mimochodom, ak by ste namiesto materiálnych darčekov radšej chceli darovať zážitok, odporúčam kurz varenia v Chefparade, kde si môžete vybrať kurzy od výmyslu sveta (sladké, slané, svetovú kuchyňu…). Viac info nájdete na https://www.chefparade.sk/darcekovy-poukaz-a-darceky/.
A v ďalšom článku, ktorý pre vás pripravujem si ukážeme pár tipov na jedlé vianočné darčeky. 🙂