Domov Bezlepkové recepty Makovo-citrónové falošné oreo

Makovo-citrónové falošné oreo

autor: hitjezdravozit 13. decembra 2017
Makovo-citrónové falošné oreo

I keď majú tieto keksíky chuťovo ďaleko od orea, veľmi sa mi na ne podobali, tak som im dala takýto názov. 🙂
Ak však ľúbite mak, verte mi, že vám budú chutiť viac ako oreo! Ja osobne ich jem radšej samostatne, nezlepované, pretože aj tak sú vynikajúce. V tom prípade sa nemusíte obávať ani citróna, pretože ho jednoducho vynecháte. Zlepovaná verzia je okrem toho trošku “menej zdravá”, keďže obsahuje klasický práškový cukor a je určená skôr pre nehistaminikov alebo pokročilejších histaminikov, ktorí s citrónom nemajú problém.


Potrebujeme:
120g makovej múky
30g pohánkovej múky
50g tapiokovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
90g trstinového cukru
100g kokosového oleja (odskúšané aj s maslom)
1 vajce

1. Múky zmiešame s cukrom, práškom do pečiva, citrónovou kôrou a soľou.
2. Pridáme vajce a polotuhý kokosový olej (nie tekutý!) alebo maslo izbovej teploty.
3. Ručne vypracujeme cesto.
4. Pri tomto recepte vám nevznikne krásny bochník, ktorý si jednoducho rozvaľkáte. Odporúčam si odoberať vždy guľku cesta, ktorá sa vám akurát zmestí do dlane, poriadne ju spracujte a rozvaľkajte. Z toho vykrojíte 2 alebo 3 krúžky naraz. Tie sa ale dajú veľmi pekne vykrojiť a nemusíte sa báť, nebudú sa vám ani trhať. Je to trošku viac práce, no garantujem, že výsledný efekt stojí za to.
5. Keksíky potom poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 170°C pečieme približne 10-12 minút. Sledujeme ich, keďže sú tmavé, nemusíte si všimnúť ak by sa začali pripekať.
6. Hotové keksíky necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme jednoduchú, hustú citrónovú plnku z trošky citrónovej šťavy a práškového cukru. Ňou potom zlepujeme keksíky.


Tip: Mak a citrón sa krásne dopĺňajú, ak vám ale citrón nerobí dobre, alebo nechcete použiť biely cukor, pokojne tento “zlepovací krok” vynechajte. Keksíky sú skutočne perfektné aj iba tak bez všetkého.

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

Dominika 15. decembra 2017 o 20:46

Ty vypadají úžasně!

Odpovedať
hitjezdravozit 17. decembra 2017 o 12:32

Ďakujeeem 🙂

Odpovedať
Táňa 16. decembra 2017 o 0:54

Je možné niečím nahradiť tapiokovú múku ?

Odpovedať
hitjezdravozit 17. decembra 2017 o 12:32

Skúste iným škrobom 🙂 Nemám to ale odskúšané. Tapioková múka je dosť dôležitou súčasťou mojich receptov a nezamieňam ju.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.