Domov Dezerty Makovo – citrónové madlenky

Makovo – citrónové madlenky

autor: hitjezdravozit 16. júla 2019
Makovo - citrónové madlenky

Týždenne by som mohla pridávať recept na nové a nové madlenky, pretože sú tak neskutočne jednoduché na prípravu a zároveň také chutné. 🙂 Ale zas aby som sa neopakovala, tak sľubujem, že teraz si s nimi už na chvíľu dám pokoj. 😛 Nezabudnite si pozrieť recept, ktorý som pridala naposledy – TU.

Citrónová kôra = náš kamarát

Dnes som sa pustila do takej mojej obľúbenej kombinácie a tou je mak a citrón. Aby som dosiahla miernu kyslosť, použila som namiesto citrónovej šťavy, ktorá sa pri HIT považuje za liberátor, čistý vitamín C (kyselinu askorbovú). Pre zachovanie citrónovej arómy som ale použila kôru z chemicky neošetreného bio citróna, ktorá na HIT nemá žiaden vplyv (o tom som už písala viackrát). Mala som šťastie, práve mi 2 doniesla mamina zo zahraničia. Samozrejme ak by som bio citróny nemala, kôru by som vynechala alebo použila napríklad sušenú. Nedávno som si ju prvý krát objednala od Mikori a neviem sa dočkať kedy ju vyskúšam. Najprv som však minula citróny, pretože takéto nepostrekované nemajú až takú dlhú životnosť.
Jaj a ak sa pýtate, čo s načatým citrónom, ja z neho vždy pripravím limonádu pre môjho Jožka. 🙂 Bola by škoda vyhodiť ho. 🙂 …ten citrón, nie Jožka 😛

Makovo – citrónové madlenky


Potrebujeme:

2 vajcia
70g trstinového cukru zomletého na práškový
100g hladkej špaldovej múky
1 ČL vínneho kameňa
90g masla
štipku soli
¼ ČL kyseliny askorbovej (prípadne kôru s chemicky neošetreného citróna)
1 PL celého maku

1. Vajcia metličkou vyšľaháme s cukrom a štipkou soli.
2. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kyselinou askorbovou.
3. Maslo roztopíme, ale pozor, nemôže byť horúce. Postupne ho prilievame k cestu a stále metličkou miešame.
4. Na záver zamiešame mak a citrónovú kôru.
5. Silikónovú formu na madlenky vytrieme troškou masla, ktoré nám ostalo v hrnci.
6. Konzistencia cesta je tekutejšia. Naplníme ho do cukrárskeho vrecka a vytláčame do formičiek.
7. Madlenky pečieme pri 200°C 5 minút, následne stiahneme rúru na 160°C a dopečieme cca 15 minút.


Poznámka: Keďže ja som už v HIT zdatnejšia, nedalo mi a z trošky citrónovej šťavy a práškového trstinového cukru som si vytvorila na madlenky polevu. 🙂 Tá sa však pekne dá vytvoriť aj z vody zmiešanej s kyselinou askorbovou (aj túto verziu mám odskúšanú). 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.