Domov Nápoje Mätový sirup

Mätový sirup

autor: hitjezdravozit 6. júla 2019
Mätový sirup

Bylinky sú moja vášeň. Neviem, či vôbec existuje nejaká, ktorú by som nemala rada. Rada ich pestujem, rada ich zbieram a ešte radšej ich využívam v kuchyni. Teda to pestovanie momentálne nie je také ideálne, pretože naň nemám čas ani priestor. V našom bývalom podnájme som však mala krásnu bylinkovú mini záhradku na balkóne a keď sa konečne presťahujeme do vlastného, vypestujem si ďalšiu. 🙂 Teraz si však musím vystačiť s tým, čo mám u babky v záhrade alebo čo mi ponúknu známi. A presne tak som sa dostala k tomuto úžasnému košíku.


Mätový sirup

Okrem mäty sa v ňom našla ešte medovka i posledné bazové kvety. A vtedy som si povedala, že bazový som už tento rok robila, tak poďme vyskúšať nový. Áno, reč je o sirupe.
Mimochodom, takýto sirup môžete urobiť z akejkoľvek bylinky (medovky, šalvie, materiny dúšky..), no keďže mäty sme si mohli nazbierať úplne najviac, pretože kamarátke rastie ako burina, voľba bola jasná. 😉

Potrebujeme:
2,5 litra vody
35-40 stoniek mäty
25g kyseliny askorbovej
1kg trstinového cukru



1. Vodu zovrieme a necháme takmer úplne vychladnúť.
2. Potom do nej vložíme mätu s kyselinou askorbovou a necháme lúhovať 24 hodín pri izbovej teplote.
3. Na druhý deň mätu vyberieme, vodu precedíme cez gázu a pridáme k nej cukor.
4. Na miernom ohni sirup povaríme kým sa cukor úplne rozpustí, privedieme k varu a hneď vypneme.
5. Sirup prelejeme do sklených fliaš a dobre uzatvoríme.
6. Skladujeme ho v chladničke pár týždňov. Ak chcete, aby vám sirup vydržal dlhšie, naplňte ho do zaváraninových fliaš, obráťte dole hlavou a na sucho sterilizujte pod vrstvou utierok.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.