Domov Dezerty Perníkové muffiny

Perníkové muffiny

autor: hitjezdravozit 4. decembra 2018
Perníkové muffiny

I keď už z názvu vyplýva, že ide o vianočný recept, mierny nádych jesene som týmto muffinkám stále ponechala. Ich hlavnou zložkou (okrem domáceho perníkového korenia) je totižto tekvica.

Perníkové korenie vs. histamín

Určite ste sa dočítali kadečo o perníkovom korení a ak ste môj blog sledovali už aj pominulé roky, tak viete, že aj ja som vianočné medovníky nerobila s obchodným perníkovým korením, ale vždy som si vyrábala svoje podľa vlastnej tolerancie. Prvý rok boli medovníčky iba s trochou škorice, mletého zázvoru a karobu, predsa len som sa ako nováčik sama obávala tých ostatných kvôli “zoznamom”. Minulý rok som im už dopriala trošku viac a to mletý kardamón, koriander a klinčeky. Samozrejme všetky v najvyššej kvalite od koreninárov, ktorým dôverujem a u ktorých viem, že kupujem kvalitné koreniny.
Mimochodom, vedeli ste, že napríklad také klinčeky histamín neobsahujú, dokonca pôsobia proti jeho uvoľňovaniu rovnako ako škorica. Prečo ho potom zoznamy zaraďujú medzi nevhodné? To by aj mňa zaujímalo! Ako hovorievam, treba dbať na kvalitu a kupovať jednodruhové koreniny alebo zmesi, ktoré vám koreninári priamo vyrobia čerstvým zomletím korenín. Obchodné perníkové korenie totiž môže obsahovať nežiaduce pridané látky a môže byť aj staré, čo potom nám histaminikom môže spôsobiť ťažkosti.

Perníkové muffiny


Potrebujeme:
180g hladkej špaldovej múky
20g hnedej ryžovej múky
100g trstinového cukru
8-10g vínneho kameňa
na hrot noža sódy bicarbony*
2 ČL cejlónskej škorice
1 ČL mletého zázvoru
¼ ČL mletého kardamónu
¼ ČL badiánu
2 klinčeky
2 ČL karobu
na hrot noža galgantu
1 vanilkový struk alebo bio vanilku z DM
100 ml oleja z hroznových jadier
170g uvarenej maslovej tekvice
1 vajce

*Nerada ju používam kvôli jej chuti v pečive, no ak dáte iba štipku pri tomto recepte skôr pomôže ako ublíži. Muffiny sú krásne nadýchané.

1. Tekvicu uvaríme vo vode s 2 klinčekmi. Keď je úplne mäkká, zlejeme z nej vodu, vyberieme klinčeky a necháme poriadne odkvapkať a vychladnúť. Následne ju roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme.
2. Vajce a olej vyšľaháme s cukrom. Potom pridáme tekvicové pyré a zašľaháme.
3. Múky zmiešame s vínnym kameňom, sódou, karobom, vanilkou a koreninami.
2. Muffiny naplníme do košíkov a pečieme cca 25 min pri 180°C.


Z tejto dávky vám vyjde 10 muffinov.


Tip navyše: Ak pri muffinoch nepoužívam silikónové ale papierové košíky, ako napríklad teraz tieto vianočné, pri podávaní ich vždy vložím ešte do jedného košíka. Ten prvý je totiž väčšinou mierne navlhnutý od cesta a pečenia a tým pádom vyzerajú muffiny pekne na pohľad v novom, čistom košíku. 🙂
Prevažne však používam iba kvalitné silikónové, ktoré mám už niekoľko rokov, aby som sa tak vyhla zbytočným jednorazovým (i keď chvalabohu ide o papier nie plast). Vianoce sú ale výnimkou a tieto krásne košíky som dokonca dostala od mojej babky naposledy keď som bola chorá. Keďže čokoládu mi kúpiť nemôže, padli jej do oka tieto košíky. No nie je zlatá? 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.