Domov Dezerty Piškótová roláda s jablkovým krémom

Piškótová roláda s jablkovým krémom

autor: hitjezdravozit 21. novembra 2018
Piškótová roláda s jablkovým krémom

Kedysi som robila rolády ako na bežiacom páse. Vtedy som ešte piekla do jednej kaviarne, kde sa moje dobroty predávali a zostala som až zarazená, keď som si uvedomila, že na blogu ešte nemám ani jednu roládu. Začnem teda takouto klasickou. 🙂

Roláda, cake roll alebo swiss roll

Z angličtiny ju poznáme pod názvom swiss roll alebo cake roll a keď si na Pintereste otvoríte obrázky s týmito názvami, ostanete prekvapení, čo všetko sa z takej obyčajnej rolády dá vykúzliť. Na svojej popularite naberajú najmä rolády s ornamentmi, ktoré už na prvý pohľad zaujmú. Ich príprava si vyžaduje trošku viac času, no nie je to nič náročné. Ak chcete, najbližšie vám pripravím jednu takú. 😉

Plnka

Čo sa týka náplne, fantázii sa medze nekladú. Klasické piškotové cesto sa krásne dopĺňa s akýmkoľvek krémom. Ja som dnes volila sezónny, keďže jabĺčok máme tento rok plné bedničky. A aby som ho trošku ozvláštnila, použila som na doladenie chutí štipku kardamónu.

Roláda s jablkovým krémom


Na piškótové cesto:
4 vajcia
100g trstinového cukru
100g špaldovej múky
20g pohánkovej múky
štipku soli

1. Bielky oddelíme od žĺtkov a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh. Keď je sneh takmer tuhý, opatrne prišľahávame cukor.
2. Múky zmiešame a preosejeme cez sitko. K bielkovej zmesi potom špachtľou zamiešame najprv žĺtky a následne múky.
3. Cesto rozlejem a uhľadíme na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie.
4. Roládu pečieme do zlatohneda, alebo kým nie je pružná.
5. Ešte teplú ju stočíme a necháme zabalenú v kuchynskej utierke.

Na plnku:
4-5 väčších jabĺk
1 balík bio vanilkového pudingu (napr. z DM)
30 g trstinového cukru
štipku kardamónu
vodu alebo rastlinné mlieko

1. Jablká umyjeme, ošúpeme a v sekáčiku posekáme na úplne drobné kúsky.
2. Preložíme ich do hrnca, posypeme cukrom a trochou kardamónu a dusíme na miernom ohni domäkka. Jablká by mali pustiť šťavu, takže ich netreba podlievať vodou.
3. Keď sú takmer rozvarené, rozmiešame si vo vode alebo rastlinnom mlieku vanilkový puding a za stáleho miešania prilejeme k jablkám.
4. Varíme do zhustnutia (alebo podľa návodu na obale).
5. Plnku necháme trochu vychladnúť a následne ňou potrieme piškótový plát, ktorý zrolujeme. Necháme úplne vychladnúť a až potom podávame.



Podobný krém som robievala i kedysi, avšak samozrejme s klasickým zlatým klasom a plus som k nemu pridávala aj maslo, aby bol krémovejší. Keďže som chcela, aby bol recept vhodný aj pri alergii na mliečnu bielkovinu, rozhodla som sa spraviť ho bez masla, trošku hustejší. Priznám sa, inšpirovala ma k tomu Martuška z blogu The Story of a Cake, ktorá nedávno vo svojich insta stories zverejnila jednoduchú jablkovú tortu s piškótami. Mimochodom, ak by ste použili kukuričné a nie klasické pšeničné piškóty, myslím si, že aj tá by mohla byť pre nás histaminikov vhodná. 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.