Home Články Prečo som sa nakoniec rozhodla vyskúšať zmesi múk?

Prečo som sa nakoniec rozhodla vyskúšať zmesi múk?

written by hitjezdravozit 3. júla 2017
Prečo som sa nakoniec rozhodla vyskúšať zmesi múk?

Vždy som bola proti múčnym zmesiam. Nechcem menovať konkrétne značky a robiť im zbytočne zlú reklamu, no sama mám nepríjemnú skúsenosť ešte zo Škótska, keď som si radšej vybrala bezlepkové cesto namiesto toho aby som si dala klasické z bielej múky a zostala som zhrozená, keď som si následne prečíta zloženie toho bezlepkového mixu!! Oveľa lepšie by som pochodila s modifikovanou pšeničnou a to je už čo povedať!

“Človek mieni, pán Boh mení.”

Avšak som typ človeka, ktorý chce dať šancu výrobkom vyrábaným u nás alebo v blízkom susedstve a už z mojich predošlých článkov môžete vedieť, že múky z Maďarska sú mojimi favoritmi. Nie iba preto, že keď idem nakúpiť priamo tam, sú trošku cenovo dostupnejšie ale aj preto, že Maďarsko je známe svojimi kvalitnými produktami a okrem toho zakázalo napríklad geneticky modifikovanú kukuricu. Myslím si, že je to správny krok a verím, že podobných krokov urobia ešte niekoľko! Kiežby sa podobne postupovalo aj u nás (čítala som, že vraj v roku 2018 by sme mali byť krajina úplne bez GMO, tak som zvedavá, čo z toho sa dodrží). 😉

Prejdime ale späť ku konkrétnym zmesiam. Rozhodla som sa vrámci spolupráce vyskúšať Szafi zmes na chlebík a na lángoš.


Ja si svoje zmesi skoro stále sama namiešavam, no viem, že nie všetci sú v tom zdatní alebo na to proste nemajú čas. Sama sa čoraz častejšie vyskytujem v časovej tiesni kvôli mojej práci, kde pracujem 6 dní vkuse a som mimo domu, v hotelovej izbe, aj niekoľko týždňov. Začala som to riešiť tak, že si pečivo zamrazujem. Ale nedá sa predsa namraziť na 2-3 týždne dopredu.
Ďalšia vec je, že ako naschvál sa mi už neraz stalo, že mi nejaká múka chýbala práve keď som ju najviac potrebovala, lebo som nestihla ísť nakúpiť a potom som ju odoka nahradila akoukoľvek inou a pečivo sa mi nepodarilo. Najmä pri bezlepkových receptoch je veľmi dôležité dodržiavať presné pomery.

Bez lepku, bez mlieka, bez droždia, bez sóje, vegan, paleo

Čo sa týka týchto zmesí, pochádzajú z Maďarska a dokonca majitelia Paleo obchodíku, s ktorým spolupracujem osobne poznajú majiteľa, ktorý vyrába tieto zmesi a vedia sa zaručiť, že tam skutočne nepridáva nič, čo by tam nemalo byť. Skúste si porovnať zloženie tejto zmesi so zložením tej, ktorú máte doma 😉
Svojim zložením celkom pripomínajú tie, ktoré si namiešavam ja s tým rozdielom, že ja namiesto sody bicarbony používam bezfosfátový prášok do pečiva.
Pôvodne na recepte z obalu píšu použiť citrónovú šťavu alebo vínny ocot, no keďže my ani jedno nemôžeme, rozhodla som sa vyskúšať pripraviť ho z kyseliny citrónovej zmiešanej s vodou. V obchod prípadoch sa to vydarilo bez problémov 😉 Ale chlebík mám odskúšaný napríklad aj s jablčným octom, ak by ste náhodou ten tolerovali.
S jedným aj s druhým cestom sa pracuje skutočne dobre a nelepia sa.
Chlebík krásne narastie, je mäkký a kôrka chrumkavá.

Lángoše sú nadýchané, skoro identické ako tie klasické a to ich vôbec nemusíte vypekať v pol litri oleja. Ja som ich vypiekla iba na troške kokosáku.
Ochutila som ich cesnakom rozmiešaným v olivovom oleji s trochou himalájskej soli a mali sme ich ako prílohu k hustej polievke.

Na záver iba dodám, že som sa teraz samozrejme nestala nejakým fanatikom múčnych zmesí a keď mám príležitosť, vždy si radšej upečiem svoj vlastný chlebík (dokonca sa práve chystám na kváskovanie, ale o tom niekedy inokedy). 😉 No som rada, že existujú takéto zmesi a v prípade núdze viem, že sa na ne môžem spoľahnúť.

Zmesi nájdete v Paleo obchodíku v bratislavskom Auparku. Viac info tu: PALEO eat & drink & love.

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

Môj zoznam potravín | Hit je zdravo žiť 10. novembra 2017 at 12:40

[…] nepoužívam a ani som s nimi nemala dobrú skúsenosť. Jediná zmes, ktorá mi vyhovuje je Szafi zmes, v ktorej skutočne nie sú pridané žiadne iné látky na rozdiel od iných zmesí (nebudem […]

Reply
Janka 12. novembra 2017 at 13:19

Mohla by som Vas poprosit o kompletny recept na ten chlebik s chrumkavou korkou? 🙂 Pokojne aj mailom. Dakujem

Reply
hitjezdravozit 12. novembra 2017 at 15:17

Janka, recept je jednoduchý: 250g Szafi zmesi, soľ, 300 ml vlažnej vody, 40ml citrónovej šťavy (ja dávam menej alebo dám kyselinu citrónovú vymiešanú s vodou).

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu