Domov Bezlepkové recepty Recept z ryžovaru: Pšeno na zeleno
Recept z ryžovaru: Pšeno na zeleno

Za tieto recepty by ma možno profesionálni kuchári zniesli zo sveta 😀 no keďže si ich pýtate stále viac a viac, chcem vám spraviť radosť. A okrem toho, ja nie som ten bežný tip food bloggera. Som histaminička a vymýšľam recepty najmä pre vás, mojich “spolubojovníkov”. Samozrejme to neznamená, že si tu na svoje neprídu aj normálne sa stravujúci. Som rada, že ma sleduje veľmi široké spektrum ľudí. 🙂
A okrem toho, ryžovar neslúži iba pre histaminikov. Tento prístroj už majú ľudia bežne v domácnosti, no prevažne v ňom varia iba ryžu. Ja som vás už v predchádzajúcom článku presvedčila, že je veľmi všestranný a odvtedy mi píšete kedy už bude nejaký nový recept. A tak je prvý zo série “Recept z ryžovaru” na svete. 😉


Potrebujeme (na 2 porcie):
1,5 odmerky pšena
1 fenikel
1 menšiu cuketu
1 pak choi
1 šalotku
za hrsť mrazeného hrášku
olivový olej (asi 1 ČL)
ghee maslo (asi 1 ČL)
1 ČL kurkumy
čierne korenie
štipku galgantu
2 ČL nori rias (vločky)
himalájsku soľ

1. Zeleninu umyjeme, ošúpeme a nakrajáme na približne rovnaké kocky.
2. Pšeno niekoľkokrát  poriadne prepláchneme a vsypeme do ryžovaru spolu so zeleninou (okrem hrášku).
3. Zalejeme ich vodou a pridáme olej, maslo a koreniny.
4. Zapneme ryžovar a prikryjeme. Asi po 10 minutách pridáme hrášok (ja aj mrazenú zeleninu vždy preplachujem).
5. Varíme kým sa ryžovar nevypne a necháme približne 15 minút dojsť. Tento krok sa snažím dodržiavať, pretože keď jedlo naberám hneď po vypnutí ryžovaru, máličko vždy zostane usadené na dne. Akonáhle ho však nechám trošku odstáť, krásne ľahko sa dá všetko vybrať.


Možno vás pri tomto recepte zaujali nori riasy, ktoré už používam niekoľko mesiacov, no vám som o nich ešte asi nič nepovedala. Najčastejšie sa vyskytujú v mojich Insta stories, pretože sú veľmi častým doplnkom práve v jedlách z ryžovaru, ktoré denne šupnem hore, aby ste videli čo práve obedujem a že vždy dokážem z ryžovaru vykúzliť iné a iné jedlá.
Nori riasy patria asi k najznámejším riasam, no prevažne ich poznáte v súvislosti so sushi (podotknem toto jedlo je asi jediné, ktoré by som do úst nikdy nevložila, #nohate). 😀 Ja ich však používam vo “vločkovej”, drvenej forme ako bylinky. Môžete ich využiť v akomkoľvek zeleninovom jedle, v polievkach alebo šalátoch ako bežný petržlen či pažítku. Riasy vám určite neublížia, priam naopak. Spestríte svoj jedálniček a obohatíte ho o prospešné doplnkové látky. A ak by ste mali pochybnosti čo sa týka otázky “riasy vs. histamín”, pripájam aj článok od Kašulky. 😉 Ona má proste odpoveď na všetko . 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.