Domov Bezlepkové recepty Rizoto z natural ryže s jarnými bylinkami

Rizoto z natural ryže s jarnými bylinkami

autor: hitjezdravozit 13. apríla 2018
Rizoto z natural ryže s jarnými bylinkami

Napriek tomu, že natural ryža sa varí takmer o polovicu dlhšie ako jazmínová či basmati, veľmi sme si ju aj s manželom obľúbili. Vždy keď sa chystám robiť ryžu opýta sa: ,,Ale bude to tá dobrá, že?” 😀

Prečo by sme mali jesť natural ryžu?

Sú určité jedlá, pri ktorých preferujem jazmínovú, či basmati a tak isto sú také, kde sa mi naturálna hodí viac. Okrem toho je aj nutrične oveľa bohatšia (najmä teda narozdiel od klasickej bielej ryže, ktorú nepoužívam vôbec), keďže obsahuje časti, v ktorých sú ukryté všetky dôležité zložky ako napríklad esenciálne mastné kyseliny, vitamíny či minerály.  Tento druh ryže má aj nízky glykemický index a na dlhšiu dobu nám doplní zásobu energie.  Patrí medzi potraviny, ktoré sú náramne vhodné pri rôznych potravinových alergiách. Má pozitívne účinky na žalúdok, črevá a preto sa odporúča aj pri tráviacich ťažkostiach.

Rizoto z natural ryže s jarnými bylinkami

Potrebujeme:
150g natural ryže (1 pohár = 2,5 pohára vody)
1 väčšiu cuketu
4-5 šparglí
5-6 stredne veľkých šampiňónov
4-5 listov medvedieho cesnaku
čerstvú petržlenovú vňať
čerstvú pažítku
sušenú perillu krovitú (ak máte k dispozícii čerstvú, použite pokojne tú)
olivový olej
himalájsku soľ

1. Ryžu prepláchneme, zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame.
2. Ryžu najprv nasucho opražíme na panvici a následne ju zalejeme vodou. Prilejeme aj trochu oleja, aby nebola príliš suchá a varíme približne 15 minút alebo kým sa skoro polovica vody odparila.
3. Následne k nej pridáme šampiňóny, špargľu a na väčšie kúsky nakrájanú cuketu, ochutíme bylinkami a varíme do zmäknutia.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Lucinka 25. apríla 2018 o 14:32

Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

Odpovedať
hitjezdravozit 2. mája 2018 o 7:37

Ďakujem pekne 🙂 Budem rada 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.