Nedávno som absolvovala prvý kurz ajurvédskeho varenia. Najprv sme sa učili trošku teórie a potom sme prešli na prax s tým, že to bol iba začiatok a o pár týždňov pokračujeme. Ajurvédu sa človek nenaučí za jeden či dva kurzy ba ani za jeden či dva roky. Ale veľmi ma toto stravovanie zaujíma, ich kuchyňu mám rada, takže keď mám možnosť priučím sa čo najviac.
Prečo mi ajurvéda vyhovuje?
Vedeli ste, že podľa ajurvédy by sa jedlo nemalo skladovať dlhšie ako 4 hodiny? Žiadne, že navaríme dobre veľa gulášu na celý týždeň. Už toto ma zaujalo, pretože to má k HIT blízko.
Ďalšia vec, ktorá mi veľmi vyhovuje je, že využívajú veľmi veľa obilnín, strukovín, zeleniny a pomenej mäsa (ak vôbec nejaké). V poslednej dobe som spozorovala, že mi mäso akosi nerobí dobre a ku kvalitnému zdroju je fakt náročné sa v dnešnom svete dostať. A tak som ho obmedzila ešte viac ako doteraz. Nie som vegetariánkou, ani vegánkou, ale mäso si dám skutočne keď naňho vyslovene dostanem chuť.
Okrem toho sa mi páči, že ajurvéda sa do jedného jedla snaží zapájať všetky chute a zmysly. Na tanieri by sme preto mali mať niečo, čo je oku lahodiace, voňavé a samozrejme to najhlavnejšie, chutné. Jedlo by malo byť vyvážené a malo by obsahovať niečo slané, niečo sladké, niečo kyslé, prípadne niečo horké alebo pikantné. Keďže mne štipľavé veci veľmi vadia, tento krok vždy vynechám, no napríklad keď varím pre viacerých, vždy majú možnosť pridať si domáce chilly.
Je toho ešte dosť, čo by som vám mohla povedať a ak vás to zaujíma a ja v tom už budem tiež trošku zdatnejšia, určite vám napíšem ďalšie články. 😉 Dnes som sa chcela zamerať hlavne na akýsi úvod a na jeden z mojich obľúbených receptov, ktorý som robievala už aj pred týmto kurzom, len som konečne bola nasmerovaná a bolo mi ukázané presne, ako na to. 🙂
Keď sa zíde rodina
Ajurvéda je tak trochu aj o tom, naučiť sa spomaliť a jedlo si vychutnávať v kruhu najbližších. Samozrejme, môžete si dhal či kitchari navariť aj sami pre seba. 😀 No aspoň raz za týždeň si skúste spraviť rodinný obed, pozvite rodičov, súrodencov, kamarátov a vychutnajte si ich spoločnosť pri dobrom jedle.
Ja som tak urobila a pripravila som obed pre Jožka a našich v mojej novej hlbokej panvici od Tescomy. K-o-n-e-č-n-e môžem normálne navariť aj pre štyroch a nemusím si požičiavať hrnce. 😀 Je pravda, že v novom byte bývame už 3 mesiace, no nejde všetko tak rýchlo a ja som sa doteraz akosi uspokojila s hrncami a panvicami, ktoré som mala. Až kým neprišiel prvý moment varenia pre viacerých a ja som si utekala požičať panvicu od maminy. Vďaka širokému výberu panvíc u Tescomy som to však dobehla a teraz už môžem vyvárať o 106 aj pre návštevy. 😉
No a ako prvé som navarila jesenné, tekvicové kitchari s cirokom a toor dalom.
Tekvicové kitchari s cirokom a toor dalom
Potrebujeme:
550g nagydobosi tekvice (taká tá veľká zelená, ale pokojne použite maslovú či hokaido)
200g toor dalu
250g ciroku
1,5l vody
olivový olej
ghee maslo
¼ ČL mletý galgant
½ ČL mletý zázvor
¼ ČL mletý muškátový kvet (nemusí byť)
1 ČL mletý koriander
2 ČL mletá kurkuma
1 ČL rímska rasca celá
pár zrniečok nigelly sativy
½ ČL zrniečok senovky
1 čierny kardamón
2 dlhé korenia
1. Do hlbokého hrnca dáme variť prepláchnutý toor dal. Prvú vodu po zovretí zlejeme, zalejeme novou a varíme.
2. Po 10 minutách pridáme prepláchnutý cirok, osolíme a varíme do zmäknutia.
3. Medzitým si nakrájame tekvicu na malé kocky a na olivovom oleji ju orestujeme v hlbokej panvici. Stačí nám s tým začať cca 10 minút pred dovarením ciroku s toor dalom.
4. Keď sú uvarené, na malej panvici rozohrejeme olivový olej a ghee maslo. Pripravíme si koreniny a to nasledovne. Do misiek rozdelíme celé (prvých 5) a zomleté (druhých 5). Do zohriateho oleja najprv pridáme celé, dve minuty miešame a následne pridáme mleté. Tým stačí už iba pár sekúnd a potom korenistú zmes prelejeme do dalu s cirokom.
5. Hotové kitchari potom prelejeme do panvice s tekvicou a zamiešame.
Čatní z červenej cibule a duly
2 duly
2 červené cibule
1 PL trtinového cukru
štipku koriandru
čierne korenie
soľ
ghee maslo
olivový olej
1. Dule očistíme a nakrájame na kocky. Aby nezhnedli dáme ich do vody s trochou kyseliny askorbovej. Cibuľu nakrájame na polmesiačiky.
2. V panvici na ghee masle skaramelizujeme cukor a pridáme cibuľu. Následne pridáme aj dulu, koreniny a osolíme. Ak treba, trošku podlejeme vodou. Mala by však pustiť šťavu.
3. Dulu stačí variť pár minút a čatní je hotové.
Kitchari podávame s čatní, nastrúhanou mrkvou, ktorú som preliala zálievkou z kyseliny askorbovej, olivového oleja, trošky vody a soli. Ako prílohu ďalej môžete mať po ruke čapati, placky, ktoré sa stali obľúbenými v celej našej rodine a ktoré neodmysliteľne patria ku každému indickému jedlu.