Kombinácia tekvice a gaštanov patrí k veľmi tradičným a obľúbeným v tomto období. Keďže s oboma surovinami počas jesenných mesiacov rada pracujem a vychutnávam si ich hojnú dostupnosť, rozhodla som sa spojiť ich do nasledujúceho dezertu.
Ten síce nepatrí k úplne najjednoduchším, pretože vám celková príprava zaberie trošku viac času, no ak čakáte návštevu, chystáte nejakú halloween party alebo akúkoľvek inú oslavu, určite sa zaň nemusíte hanbiť. Priam naopak, pritiahne všetky pohľady a ulahodí chuťovým pohárikom tak histaminika ako i nehistaminika.
Okrem toho je recept bezlepkový a bezmliečny, takže na svoje si príde naozaj takmer každý.
Mini tartíky:
60g ryžovej múky
15g tapikovoej múky
20g mandľovej múky
1ČL medu
60g ghee masla
štipka himalájskej soli
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1 dcl vody podľa potreby
Tekvicový krém:
150g tekvicového pyré
60g trstinového cukru
1 vajce
1 ČL cassia škorice
štipka kardamónu
celé mandle
1. Múky zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Prilejem k nim roztopené ghee maslo a med a vypracujeme cesto. Ak by sa nám zdalo príliš tuhé, môžeme priliať trošku vody. Z cesta si potom odoberáme menšie kúsky, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme a vyrezávame z nich kruh, ktorý natlačíme do silikónových muffinových formičiek. Môžete použiť aj plech na muffiny,no ten nemá také pekné čipkované okraje, preto som použila radšej formičky.
2. Hokaido tekvicu uvaríme domäkka, zlejeme z nej vodu a rozmixujeme. Vychladnuté tekvicové pyré potom rozmixujeme s cukrom, vajíčkom, škoricou a kardamónom. Naplníme ním formičky s cestom do polky, pridáme do stredu jednu mandľu a prikryjeme zvyšným pyré. Mini tartíky pečieme pri 180°C približne 20 minút.
Gaštanové pyré:
100g gaštanov (očistených, čistá váha)
1 PL medu
2 datle
1 ČL mandľového masla
pol dcl mandľového mlieka
3. Medzitým si pripravíme gaštanové pyré. Uvarené, vychladnuté gaštany ošúpeme. Vložíme ich do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami a rozmixujeme na hladký krém. Upečené, jemne vychladnuté mini tartíky potom ozdobíme krémom.