Vegetariánsky burger sme tu už mali a preto som sa rozhodla potešiť aj mäsožravcov. Priznám sa, v príprave mäsa nie som tak doma ako napríklad v pečení sladkostí. Človek však nemôže byť dobrý úplne vo všetkom. Okrem toho som nikdy na kuchársku školu nechodila, takže určite mi isté základy chýbajú. Snažím sa ale zdokonaľovať, čítam kuchárske knihy, sledujem šéfkuchárov a inšpirujem sa na internete.
Som samouk a mám sa ešte čo učiť
Burger som sa učila pripravovať aj na jednom kurze. Tým ale nehovorím, že som majstrom v jeho príprave. Práve naopak. Musím ich spraviť ešte dobrých pár, kým bude taký, ako má byť. 😀 Najmä čo sa týka mäsa, ktoré nezostalo také pekné ploské ako malo. A pritom som o tom toľko čítala a mala som pocit, že ho robím presne tak ako mám. V každom prípade chuťovo bol výborný a to je asi najdôležitejšie. 🙂
Domáci hamburger = kvalitné mäso
Základom domáceho hamburgeru je kvalitné mäso. A v našom prípade aj čo najčerstvejšie. Hovädzie som mala z overeného zdroja ako každé mäsko, ktoré pripravujem a snažila som a ho ochutiť podľa toho, čo som sa učila, plus som pridala nejaké koreniny, ktoré pri mojom “hit varení” nesmú chýbať.
Bertram
Pri tomto recepte som siahla po korení, ktoré ste u mňa ešte možno nevideli, no používať som ho začala už v období keď som spoznala galgant. Ide o bertram – koreň nazývaný aj trahok rímsky. Využíva sa najmä pri poruchách trávenia. “Povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav z pečene a pankreasu a zabezpečuje príjem vitálnych látok cez žalúdočnú a črevnú sliznicu.”, píše sa na istom eshope prírodnej medicíny. Podobne ako z galgantu, stačí tzv. špička noža denne. Nemá žiadnu špecifickú príchuť, takže je použiteľný takmer všade.
Prečo jesenný?
Aké sú najznámejšie burgre? So šalátom, s paradajkou, prípadne s nakladanou uhorkou a rôznymi majonézami… Keďže mi mnohé z toho nemôžeme a zároveň je už po sezóne, rozhodla som sa siahnuť po viac jesenných potravinách. Skaramelizovaná cibuľka, pečená tekvica a cesnaková omáčka je podľa mňa ideálna jesenná kombinácia. Čo poviete? 😉
Jesenný hovädzí burger
Potrebujeme (na 2 porcie):
300g hovädzieho predného
1 žĺtok
korenie
galgant
bertram
perilla krovitá
majorán
soľ
Na omáčku:
grécky alebo ovčí jogurt
1 strúčik cesnaku
provensálske bylinky
sumak
korenie
himalájska soľ
Na skaramelizovanú cibuľku:
3 fialové cibule
pol hrušky
40g ghee masla
1 PL trstinového cukru
1 strúčik cesnaku
korenie
soľ
Ďalej potrebujeme:
kváskové žemle alebo domáce žemle bez kvasníc
maslovú tekvicu, batát alebo červenú papriky
olivový olej
soľ
1. Hovädzie predné dáme zomlieť alebo si ho môžete zomlieť aj sami doma, ak máte mlynček na mäso. Nikdy nekupujem už zomleté mäso!
2. Pridáme k nemu všetky koreniny a jeden žĺtok a spracujeme ručne. Necháme chvíľu odstáť.
3. Zatiaľ si pripravíme zeleninu. Tekvicu alebo batát ošúpeme a nakrájame na tenké plátky aby sa nám pekne zmestili do burgru. Papriku nakrájame tiež na krúžky. Zeleninu osolíme, pokvapkáme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre domäkka.
4. Cibuľu nakrájame na tenké plátky a hrušku na úplne maličké kocky. Na panvici rozohrejeme ghee maslo a keď sa rozpustí, pridáme trstinový cukor. Počkáme kým bude bublotať, stiahneme oheň a pridáme cibuľu, pretlačený cesnak a hrušky. Okoreníme, jemne osolíme a dusíme domäkka.
5. Omáčku si pripravíme zmiešaním jogurtu, byliniek, pretlačeného cesnaku a soli.
6. Mäso vypekáme až keď máme všetko pripravené. Stačí mu z každej strany pár minút.
7. Kváskovú žemľu prerežeme, potrieme cesnakovou omáčkou, položíme na ňu mäso, pečenú tekvicu alebo batát, červenú papriku a na vrch dáme skaramelizovanú cibuľku. Zakryjeme druhou polovicou žemle a podávame.
Tip: Jogurt na omáčku volíme podľa našej tolerancie a pre bezmliečnu verziu môžete použiť napríklad Alpro biely jogurt. Ja osobne Alpro jogurty tolerujem, napriek tomu, že obsahujú sóju.