Home Bezlepkové recepty Marhuľový džem s chia semienkami

Marhuľový džem s chia semienkami

written by hitjezdravozit 19. júla 2016
Marhuľový džem s chia semienkami

Sezóna marhúľ je pomaly za nami a ja som si stihla odložiť pár fliaš džemu ešte kým som bola na Slovensku. Mala som veľkú dilemu ako ho spraviť, keďže zbytočné želírovacie cukre nepripadajú do úvahy a nechcela som ani hodiny džem variť. (teda, skôr som na to nemala čas). A vtedy som si spomenula, že som kdesi čítala o džemoch s chia semienkami. Avšak všetko to boli raw verzie. Teda zmixujete ovocie, pridáte chia semienka, prípadne nejaké sladidlo a je to. Nehovorím, že to je zlý nápad, avšak takto vám vydržia len pár dní, maximálne týždeň-dva v chladničke. Rozhodla som sa teda zaexperimentovať a vyskúšať varenú verziu podľa seba. Bohužiaľ, ešte vám neviem zaručiť ako dlho tento džem vydrží a či sa tak isto nepokazí po pár týždňoch. Varila som ho celkom dlho a poriadne uzatvorila do fliaš, tak uvidíme 😉 V každom prípade si myslím, že aj keby ste si ho mali pripraviť iba v malom množstve na pár týždňov, už aj to sa oplatí.

džem 3

Marhuľový džem s chia semienkami

Potrebujeme:
1,5 kg marhúľ
50 g Agave
50 g agátového medu (alebo akéhokoľvek)
4 PL chia semienok

1. Marhule poriadne umyjeme, očistíme a odkôstkujeme.
2. Vložíme ich do hrnca, pridáme obe sladidlá a varíme okolo 30 min. Občas premiešame.
3. Po pol hodine pridáme chia semienka, ktoré sme si pred tým namočili do vody.
4. Odstavíme džem z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom aby sa ovocie spojilo so semienkami.
5. Varíme ďalšiu pol hodinu alebo aj 45 min.
6. Na záver už iba naplníme fľašky, obrátime ich dolu hlavou a zabalíme do utierok. Necháme do druhého dňa v “zábale”.

džem 1
Môže sa vám zdať, že džem je stále tekutý. Jasné, že nebude úplne tvrdý ako tie obchodné, avšak do rána podľa mňa nabral celkom peknú hustotu.

džem 2
Nezabúdajte, kôstky nevyhadzovať! Marhuľové jadrá totižto obsahujú obrovské množstvo minerálnych a ďalších prospešných látok pre naše telo. Odporúčaná dávka je však okolo 5-7 jadier, nie viac.

džem 5
Update po 4 mesiacoch: Dnes som otvorila ďalšiu fľašku a je úplne v poriadku. Takže sa netreba báť, že by sa džem pokazil, keďže neobsahuje žiaden konzervant. Skladovala som ho ale v chladničke a nie pri izbovej teplote alebo v komore.

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

...lebo vlastné bio potraviny sú naj!! | Hit je zdravo žiť 10. marca 2017 at 10:08

[…] Okrem toho máme aj ovocné stromy, medzi ktorými tento rok vyniká marhuľa. Síce ju trošku pokúšalo toto všelijaké počasie a jeden konár sa jej aj bohužiaľ zlomil, no ešte stále má viac než dosť plodov. Už vyše týždňa trvá oberačka. Babka zavarila niekoľko fliaš a ja som už tiež stihla bublaninu, sušené marhule i džem. […]

Reply
Terezka 22. júna 2018 at 17:00

Chcem sa opýtať, že či v tom zábale musia byť do druhého dňa otočené, alebo ich mám po nejakom čase obrátiť, ale v zábale nechať?

Reply
hitjezdravozit 23. júna 2018 at 19:42

Mňa mamina kedysi učila, že by mali ostať dole hlavou, ale pokojne ich po nejakou čase môžete obrátiť 🙂

Reply
Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro