Domov Bezlepkové recepty Marhuľový džem s chia semienkami

Marhuľový džem s chia semienkami

autor: hitjezdravozit 19. júla 2016
Marhuľový džem s chia semienkami

Sezóna marhúľ je pomaly za nami a ja som si stihla odložiť pár fliaš džemu ešte kým som bola na Slovensku. Mala som veľkú dilemu ako ho spraviť, keďže zbytočné želírovacie cukre nepripadajú do úvahy a nechcela som ani hodiny džem variť. (teda, skôr som na to nemala čas). A vtedy som si spomenula, že som kdesi čítala o džemoch s chia semienkami. Avšak všetko to boli raw verzie. Teda zmixujete ovocie, pridáte chia semienka, prípadne nejaké sladidlo a je to. Nehovorím, že to je zlý nápad, avšak takto vám vydržia len pár dní, maximálne týždeň-dva v chladničke. Rozhodla som sa teda zaexperimentovať a vyskúšať varenú verziu podľa seba. Bohužiaľ, ešte vám neviem zaručiť ako dlho tento džem vydrží a či sa tak isto nepokazí po pár týždňoch. Varila som ho celkom dlho a poriadne uzatvorila do fliaš, tak uvidíme 😉 V každom prípade si myslím, že aj keby ste si ho mali pripraviť iba v malom množstve na pár týždňov, už aj to sa oplatí.

džem 3

Marhuľový džem s chia semienkami

Potrebujeme:
1,5 kg marhúľ
100 g agátového medu (alebo akéhokoľvek)
4 PL chia semienok

1. Marhule poriadne umyjeme, očistíme a odkôstkujeme.
2. Vložíme ich do hrnca, pridáme obe sladidlá a varíme okolo 30 min. Občas premiešame.
3. Po pol hodine pridáme chia semienka, ktoré sme si pred tým namočili do vody.
4. Odstavíme džem z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom aby sa ovocie spojilo so semienkami.
5. Varíme ďalšiu pol hodinu alebo aj 45 min.
6. Na záver už iba naplníme fľašky, obrátime ich dolu hlavou a zabalíme do utierok. Necháme do druhého dňa v “zábale”.

džem 1
Môže sa vám zdať, že džem je stále tekutý. Jasné, že nebude úplne tvrdý ako tie obchodné, avšak do rána podľa mňa nabral celkom peknú hustotu.

džem 2
Nezabúdajte, kôstky nevyhadzovať! Marhuľové jadrá totižto obsahujú obrovské množstvo minerálnych a ďalších prospešných látok pre naše telo. Odporúčaná dávka je však okolo 5-7 jadier, nie viac.

džem 5
Update po 4 mesiacoch: Dnes som otvorila ďalšiu fľašku a je úplne v poriadku. Takže sa netreba báť, že by sa džem pokazil, keďže neobsahuje žiaden konzervant. Skladovala som ho ale v chladničke a nie pri izbovej teplote alebo v komore.

Mohlo by sa vám páčiť aj

3 komentáre

Terezka 22. júna 2018 o 17:00

Chcem sa opýtať, že či v tom zábale musia byť do druhého dňa otočené, alebo ich mám po nejakom čase obrátiť, ale v zábale nechať?

Odpovedať
hitjezdravozit 23. júna 2018 o 19:42

Mňa mamina kedysi učila, že by mali ostať dole hlavou, ale pokojne ich po nejakou čase môžete obrátiť 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.