Domov Predjedlá a jednohubky Silvestrovské jednohubky

Silvestrovské jednohubky

autor: hitjezdravozit 30. decembra 2016
Silvestrovské jednohubky

Ak chystáte silvestrovskú party, no neviete, čo pripraviť pre vašich hostí aby ste si z toho mohli dať aj vy a nemuseli celý večer „trpieť“ a sledovať ako ostatní jedia tie „zakázané dobroty“, verím, že vám tieto recepty trošku pomôžu 🙂

Je veľmi veľa možností, ktoré môže mať histaminik na silvestrovskom stole, exotické ovocie, sušené ovocie, zdravé keksíky z Vianoc, raw guličky, domáce pražené oriešky, mandle, gaštany, slané jednohubky, vegánske pomazánky a dokonca i nejaké obchodné slané pochutiny. My máme radi napríklad pšenové guľky z Tesca (sú aj na fotke v miske) alebo hummusové čipsy, ktoré dostať v bio obchodoch.

Pre inšpiráciu som pre vás pripravila 5 receptov na slané dobroty (myslím si, že sladkých bolo tento mesiac až až) 😀

7
Šošovicovo – hubové guľky

4

Potrebujeme:
100g červenej šošovice
5 šampiňónov
1 ČL soli
1 ČL majoránky
1 ČL tymiánu
1/2 ČL kurkumy
1 strúčik cesnaku
1 PL olivového oleja
2-3 PL ovsených vločiek

1. Šošovicu prepláchneme a uvaríme domäka v osolenej vode. Necháme ju trošku vychladnúť.
2. Medzitým očístíme a nakrájame huby.
3. Do kuchynského robota pridáme šošovicu, bylinky, pretlačený cesnak, nakrájané šampiňóny, olivový olej a všetko rozmixujeme.
4. K zmesi potom pridáme jemné ovsené vločky a vypracujeme cesto.
5. Medzi dlaňami tvoríme malé guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Pečieme pri 180°C 20 minút.

Pozn.: Ak sa bojíte tvorby histamínu, odporúčam ich pripraviť tesne pred oslavou. Ja som si ich dala aj studené po pár hodinách (chuť to nezmení, dobré sú teplé aj studené), no keď ste citliví na odstáte veci, radšej neriskujte.

Tyčinky so semienkami

Potrebujeme:

220g špaldovej hladkej múky
50g cícerovej múky
30g pšenovej múky
1 žĺtok
125g rastlinného masla (ak nemáte intoleranciu laktózy, pokojne použite klasické kravské maslo)
50ml ryžovej smotany
1 PL himalájskej soli
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
1 bielok na potretie
sezam, čierny sezam, zlaté ľanové semienka

1. Zmiešame múky so soľou a práškom do pečiva.
2. Pridáme k nim nakrájané maslo izbovej teploty, žĺtok a ryžovú smotanu a v kuchynskom robote alebo ručne vypracujeme cesto.
3. Rúru si predhrejeme na 180°C.
4. Z cesta vyvaľkáme plát, z ktorého vykrajujeme tyčinky pomocou okrúhleho krájača na pizzu.
5. Tie potrieme vaječným bielkom a posypeme semienkami.
6. Pečieme cca 10-12 minút.

Ovsené krekry s kešu krémom

5

Potrebujeme:
150g ovsenej múky (zomleté ovsené vločky)
1 PL lahôdkového droždia
1 ČL sušeného cesnaku
1 ČL soli
1 PL olivového oleja
cca 150 ml vody

1. Ovsené vločky zomelieme na múku.
2. Pridáme k nej soľ, lahôdkové droždie a cesnak a zamiešame.
3. Prilejeme olej a postupne vodu tak, aby sme vytvorili cesto, ktoré sa bude dať rozvaľkať.
4. Z ovsenej múky si trošku odložíme, pomúčime ňou pracovnú dosku a cesto vyvaľkáme na tenko.
5. Vykrajujeme okrúhle krekry, ktoré pečieme pri 180°C 15-20 min.

Vegánsky syrový kešu krém

100g kešu orechov
1 PL olivového oleja
1 PL ľahodkového droždia
soľ

1. Všetko spolu rozmixujeme do hladka.
2. Naplníme cukrárske vrecko a ozdobíme krekry.

Lahôdkové droždie chuťovo trošku pripomína syr, preto ten názov 😉

Tymiánové peniažky s kešu krémom

Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky
50g ľanovej múky
100g rastlinného masla
1 žĺtok
1 PL soli
1 PL sušeného tymiánu

1. Zmiešame múky so soľou.
2. Pridáme k nim žĺtok, zmäknuté maslo a tymián.
3. Vypracujeme cesto, ktoré na 20 minút necháme odpočívať pri izbovej teplote.
4. Rúru si predhrejeme na 180°C.
5. Z cesta následne vyvaľkáme plát a vykrajujeme okrúhle peniažky.
6. Pečieme ich cca 10 minút.

Keďže som už nemala čas pripraviť ďalší krém, ozdobila som aj tieto peniažky kešu krémom z predchádzajúceho receptu. Farebne by však pekne vynikol hráškový alebo mrkvový.

Pečené mandle

3
Potrebujeme:

50 g mandlí
1 ČL olivového oleja
1/2 ČL ľanového oleja
1 ČL ľanových semienok
štipka soli
galgant (na hrot noža)

1. Mandle zmiešame s olejmi, osolíme, pridáme ľanové semienka a galgant a poriadne premiešame.
2. Pečieme pri 175°C 10 minút.
Pozor!! Sledujte ich pre istotu, najmä ak máte výkonnú rúru. Ja som ich nechala o 2 minutky dlhšie lebo sa mi ešte nezdali hotové a už sa mi „oškvarili“ 😀 Ale chuťovo sú ešte vždy dobré, len trošku tmavšie 😛

2
Dúfam, že som vás aspoň trošku inšpirovala a niektorý recept sa vám zapáči. Mne osobne najviac chutia tyčinky, ktoré asi najviac pripomínajú chuť klasických novoročných pagáčikov, no výborné sú aj tymiánové peniažky.

Ako vidíte, na mojom stole nechýbali medjool datle, keksíky z Vianoc, vyššie spomínané pšenové guľky, exotické ovocie a dekoračne aj gaštany, ktoré sa ale na Silvestra určite zjedia 😉

1
Príprava takéhoto menu veru nie je žiadna „malina“ a keďže čas je asi môj najväčší nepriateľ, kým som sa dostala k foteniu, začalo sa stmievať. A tak som prvý krát musela pri fotení použiť umelé svetlo. Poviem vám, bola to sranda, škoda, že nemám 3 telefóny, pretože s jedným som fotila, s druhým som si svietila a s tretím by som spravila fakt vtipné zábery spoza kulís 😀 To by som však musela mať minimálne 4 ruky 😀 Ešteže môj drahý je vždy v pohotovosti a trošku mi „helfol“ 🙂 Bohužiaľ nemám k dispozícii drahú techniku, no verím, že raz v budúcnosti budem mať a potom vám pripravím ešte kvalitnejšie zábery.

8

Na záver by som vám rada zapriala veselú silvestrovskú zábavu a všetko dobré do Nového roka. Ďakujem, že ste so mnou a s mojím blogom prežili uplynulý rok a budem rada, ak ma budete sledovať aj v roku 2017.

Majte sa krásne! 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme