Domov Dezerty Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

autor: hitjezdravozit 8. októbra 2020
Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

Iste viete, že keď je október, na môj blog musia pribúdať tekvicové recepty. Bez nich to proste nejde. 🙂 A aj keď ich tu mám už dosť, vždy sa nájde niečo, čo mi ešte chýba. Tentoraz ide o tekvicovú roládu.

Vhodná aj pre alergikov na bielkovinu kravského mlieka

Dnešný recept je opäť vhodný aj pre tých, ktorí sa nekamarátia s mliečnymi produktmi. Nie preto, že ani ja ich nemôžem, veď viete, že často pridám aj recept, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu – napr. tekvicový cheesecake, lebo nezrejúce mliečne produkty pre histaminikov vhodné sú. Koniec koncov, môj blog sa zameriava primárne na HIT. No keď sa zadarí, prečo nepotešiť aj ostatných. 😉 Je pravda, že táto roláda by nádherne vynikla s bielym mascarpone krémom (keď si hodíte do google pumpkin roll, tak vám vyhodí nádherné jesenne ladené fotky), no nám histaminikom asi v prvom rade záleží na tom, aby sme niečo mohli, potom na chuti a až potom na vzhľade. Nemám pravdu?
A tak som premýšľala, aký krém spraviť a vznikol z toho tento… 🙂

Tekvicová roláda s gaštanovo-datľovým krémom


Potrebujeme:

150g tekvicového pyré
3 vajcia
70g trstinového cukru
100g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli
1/2 ČL cejlonskej škorice a trošku čerstvo nastrúhaného muškátu

Na krém:
150g medjool datlí
100g uvarených gaštanov
120ml rooibos alebo závorového čaju*
+ asi za hrsť podrvených mandlí

*môžeme požiť aj rastlinné mlieko alebo pre veľmi rýchlu verziu vodu 🙂

1. Tekvicové pyré som si pripravila čerstvo uvarením hokaido tekvice a jej následným rozmixovaním.
2. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, následne pridáme tekvicové pyré a potom preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, koreninami a soľou.
4. K cestu pridáme sneh z bielkov a prelejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Tenký plát cesta pečieme pri 180°C 14-15 minút.
6. Po vybratí z rúry cesto ešte teplé v utierke zatočíme do rolády.
7. Kým nám vychladne, pripravíme si krém rozmixovaním uvarených, očistených gaštanov, datlí a čaju. Potrebujeme dostať roztierateľnú konzistenciu krému.
8. Roládu potrieme krémom a posypeme podrvenými mandľami. Stočíme. Vrch môžeme posypať trstinovým práškovým cukrom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.