Domov Dezerty Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

autor: hitjezdravozit 8. októbra 2020
Tekvicová roláda s datľovo-gaštanovým krémom

Iste viete, že keď je október, na môj blog musia pribúdať tekvicové recepty. Bez nich to proste nejde. 🙂 A aj keď ich tu mám už dosť, vždy sa nájde niečo, čo mi ešte chýba. Tentoraz ide o tekvicovú roládu.

Vhodná aj pre alergikov na bielkovinu kravského mlieka

Dnešný recept je opäť vhodný aj pre tých, ktorí sa nekamarátia s mliečnymi produktmi. Nie preto, že ani ja ich nemôžem, veď viete, že často pridám aj recept, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu – napr. tekvicový cheesecake, lebo nezrejúce mliečne produkty pre histaminikov vhodné sú. Koniec koncov, môj blog sa zameriava primárne na HIT. No keď sa zadarí, prečo nepotešiť aj ostatných. 😉 Je pravda, že táto roláda by nádherne vynikla s bielym mascarpone krémom (keď si hodíte do google pumpkin roll, tak vám vyhodí nádherné jesenne ladené fotky), no nám histaminikom asi v prvom rade záleží na tom, aby sme niečo mohli, potom na chuti a až potom na vzhľade. Nemám pravdu?
A tak som premýšľala, aký krém spraviť a vznikol z toho tento… 🙂

Tekvicová roláda s gaštanovo-datľovým krémom


Potrebujeme:

150g tekvicového pyré
3 vajcia
70g trstinového cukru
100g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli
1/2 ČL cejlonskej škorice a trošku čerstvo nastrúhaného muškátu

Na krém:
150g medjool datlí
100g uvarených gaštanov
120ml rooibos alebo závorového čaju*
+ asi za hrsť podrvených mandlí

*môžeme požiť aj rastlinné mlieko alebo pre veľmi rýchlu verziu vodu 🙂

1. Tekvicové pyré som si pripravila čerstvo uvarením hokaido tekvice a jej následným rozmixovaním.
2. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh.
3. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, následne pridáme tekvicové pyré a potom preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, koreninami a soľou.
4. K cestu pridáme sneh z bielkov a prelejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Tenký plát cesta pečieme pri 180°C 14-15 minút.
6. Po vybratí z rúry cesto ešte teplé v utierke zatočíme do rolády.
7. Kým nám vychladne, pripravíme si krém rozmixovaním uvarených, očistených gaštanov, datlí a čaju. Potrebujeme dostať roztierateľnú konzistenciu krému.
8. Roládu potrieme krémom a posypeme podrvenými mandľami. Stočíme. Vrch môžeme posypať trstinovým práškovým cukrom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť