Home Pečivo Celozrnný špaldový chlieb (bez kvasníc)

Celozrnný špaldový chlieb (bez kvasníc)

written by hitjezdravozit 4. februára 2018
Celozrnný špaldový chlieb (bez kvasníc)

Dávno sme tu nemali recept na pečivo, že? 🙂 Od kedy mám HIT ani neviem spočítať, koľko rôznych druhov som vyskúšala a vždy, keď mám pocit, že už nič lepšie nepríde, stane sa pravý opak. Takými najobľúbenejšími sa medzi vami stali video-recepty, konkrétne psylliové žemle a špaldový chlebík bez droždia.
Dnešný recept sa trošku podobá na ten posledný spomenutý, avšak je oooveľa jednoduchší, čo práve histaminik veľmi ocení. Vždy keď som si totižto tento špaldový chlebík bez droždia chcela upiecť musela som myslieť na to, či mám spravené ryžové mlieko. Okrem toho mnohí z vás nemajú výrobník rastlinného mlieka alebo si tieto mlieka nemôžu dovoliť kúpiť pre ich vysokú cenu. A tak som skúšala a skúšala, až kým nevznikol recept, ktorý si môže dovoliť každý a sľubujem vám, že chlebík je skutočne vynikajúci! 😉
Mám odskúšané dokonca až dve verzie, takže vám pripájam obe.


1. verzia – potrebujeme:
150g celozrnnej špaldovej múky
150g hladkej špaldovej múky
15g psyliového prášku
7g bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL himalájskej soli
4 PL olivového oleja
250ml vlažnej vody
semienka na posypanie

2. verzia – potrebujeme:
280g špaldovej celozrnnej múky
20g ražnej múky
15g psyliového prášku
7g bezfosfátového prášku do pečiva
2 ČL himalájskej soli
4 PL olivového oleja
250ml vlažnej vody
semienka na posypanie

Z môjho receptu na psylliové žemle už poznáte túto vlákninu v podobe “šupiek”. Vyzerá takto:
Avšak pri tomto recepte som použila na prášok zomleté psyllium, ktoré vyzerá takto:
Preto si dávajte pozor, ktoré máte doma a teda ktoré sa chystáte v recepte použiť. Mleté psyllium je totižto ťažšie, takže ak som z neho v recepte použila 15g, zo psyllia šupky musíte použiť o niečo viac.
Naopak pri psylliových žemlách som použila pysllium “šupky”, takže ak do nich chcete pridať mleté, musíte minimálne o polovicu ubrať, inak bude cesto príliš tuhé a nebude vám chutiť.
Mne osobne sa ale najviac osvedčilo pri recepte na chlieb použiť mleté, ktoré nepredmáčam a pri žemličkách používam “šupky”, ktoré najprv namočím, vytvorím gelovitú hmotu a až k nej prisypávam múky. Tým pádom nemusíte z ničoho uberať ani pridávať a recepty sa vám zaručene vydaria. 😉

Postup je pri oboch chlebíkoch rovnaký.
1. Múky zmiešame so psyliom, s práškom do pečiva a soľou.
2. Pridáme olej, vodu a vypracujeme cesto. Ide to veľmi jednoducho vareškou či ručne, takže nemusíte špiniť kuchynského robota.
3. Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamovými semienkami, ovsenými vločkami a na pár miestach narežeme.
4. Chlebík vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230°C a pečieme 10 minút.
5. Následne stiahneme teplotu na 190°C a pečieme ďalších 35-40 minút.

Pozor! Posledné dva kroky sú najdôležitejšie. Vďaka nim sa chlebík pekne nafúkne a získa chrumkavú kôrku. Teplota závisí aj od vašej rúry. My máme už trochu menej výkonnú a tak dávame chlebík na 250°C a potom na 200°C. Ale myslím si, že pri tých novších stačí aj 230°C a následne 190°C. Treba odskúšať.

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

12 komentárov

Andrea 8. februára 2018 at 11:20

Paťa, chlebík je najlepší na svete 🙂 🙂

Reply
Jana Kováčová 29. apríla 2018 at 19:55

ˇUžasný chlebík. Robím ho už pravidelne s rôznymi obmenami…aby nebol stále rovnaký. Paťka, Tvoje recepty sú všetky mňamkové. Teším sa na knižku.

Reply
hitjezdravozit 2. mája 2018 at 7:37

Ďakujem Janka za milé slová 🙂 Tento chlebík je aj môj obľúbený 🙂

Reply
Martina 13. augusta 2018 at 22:06

Nechápem presne ako použiť pysllium ..či mleté či aj so šupkou. A kde sa to dá zohnať? 🙂 Ak by som ho v recepte vynechala, bola by to viditeľná zmena? Ďakujem 🙂

Reply
hitjezdravozit 15. augusta 2018 at 17:08

Psyllium je najpodstatnejšou zložkou tohto chlebíku, takže áno, bola by to viditeľná zmena a nemusel by sa vydariť. Psyllium v tomto recepte používam mleté a primiešam ho k múkam. Psyllium šupky používam pri recepte na žemle. Pripájam link na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=1IDBeRiF4jI kde pekne vidno aj postup 🙂

Reply
Iveta 23. decembra 2018 at 13:05

Dobrý deň, mám HIT a pred dvoma rokmi som mala trombozu a užívam aspirin, nakoľko iné lieky na riedenie krvi nemôžem užívať nakoľko som mala rakovinu s komplet liečbou. Dodržiavam dietu ale po aspirine mi je vždy zle, hučanie v hlave, stuhnutie svalstva , kyselina, pocit na odpadnutie, zvýšený tep….. Čo s tým mám robiť a ako sa uchrániť pred trombozou ktorá mi vzniká po vyoperovaní 17.tich lymfatických uzlín?

Reply
hitjezdravozit 27. decembra 2018 at 10:22

Dobrý deň prajem, túto otázku by som smerovala na lekára. Ja nie som taký odborník, radím iba z vlastných skúseností, ktoré s HIT mám, takže Vám, žiaľ, nedokážem poradiť. Pri HIT spôsobujú mnohé lieky ťažkosti, takže musíte odkonzultovať s lekárom, ktoré by Vám odporučil namiesto aspirinu. Prajem všetko dobré.

Reply
Slávka 13. marca 2019 at 19:37

Ďakujem za recept, chlebík je naozaj výborný, chutný, raz-dva hotový. Už som vyskúšala viacero receptov na chlieb bez kvasníc, ale tento je top.

Reply
hitjezdravozit 13. marca 2019 at 23:41

Veľmi pekne ďakujem Slávka 🙂 Veru, aj v našej rodine je obľúbený. Už ho so mnou papá aj môj muž – nehistaminik. 🙂

Reply
Parené buchty bez kysnutia | Hit je zdravo žiť 11. apríla 2019 at 10:00

[…] pri pečení môjho chlebíka používam prášok do pečiva bez fosfátov a psyllium, stavila som na ne aj tentoraz. Avšak […]

Reply
Sheila 20. mája 2019 at 18:41

Dobry deň. Čím je možné nahradiť psylium, keď sa zo zdr. dovodov nemôže?

Reply
hitjezdravozit 21. mája 2019 at 13:33

Dobrý deň, žiaľ bez psylia tento recept nerobievam. Aj vďaka nemu je chlebík krásne nadýchaný. Tým, že nemôžeme droždie a ani kvások nie je pri HIT 100%-ný, psylium je moja záchrana. Mrzí ma, že ho nemôžete.

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top