Domov Dezerty Zapekané jablkové palacinky

Zapekané jablkové palacinky

autor: hitjezdravozit 5. októbra 2018
Zapekané jablkové palacinky

Človek by si povedal, že jednoduchý recept, no keď si vezmete, koľko riadu po ňom zostane. 😀 V každom prípade sa to ale oplatí! Ak by mi niekto tieto zapekané palacinky robil každý deň, určite by som neodmietla. 🙂

Rýchlo a jednoducho? Dnes nie.

Histaminik strávi v kuchyni viac času ako bežne sa stravujúci človek, to je fakt. Ale aj histaminik sem tam dostane chuť na niečo iné, ako je ryža so zeleninou. Dobre dobre, teraz preháňam, pretože už len môj blog a kniha sú dôkazom toho, že aj my sa dokážeme pestro stravovať a že aj pri rôznych iných alergiách a intoleranciách sa dá takmer všetko pripraviť.
Tieto palacinky by boli famózne aj iba tak, bez zapečenia a myslím si, že presne kvôli tomu si človek často rozmyslí, či ich vôbec ide zapekať a čakať ďalšie dlhé minúty, keď už má vlastne hotový dezert. Keďže ja som v tento deň nemala absolútne nič na práci a veľmi rada som ho v kuchyni celé doobedie strávila, pustila som sa konečne do nich. Inšpiráciu som totiž našla v jednom časopise, i keď som samozrejme nejaké veci pomenila.
A teraz fakt! Síce tento recept nezapadne do kategórie “rýchlo a jednoducho”, no akonáhle budete mať voľnejší deň a chuť na niečo špeciálnejšie, musíte ich vyskúšať. A hlavne teraz, keď je sezóna jabĺk.

Zapekané jablkové palacinky

Na cesto:
150g špaldovej múky
2 vajcia
250-300ml rastlinného mlieka (ja som mala spravené práve makové)
1 PL medu
štipku soli

Na plnku:
3 veľké jabĺčka
1 PL ghee masla
cejlónsku škoricu
1 PL trstinového cukru

Na polevu:
40g ghee masla
1 PL trstinového cukru
2 vajcia

1. Cesto na palacinky pripravíme tradične a vypečieme z neho na kvapke ghee masla palacinky.
2. Medzitým si pripravíme plnku tak, že jablká umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Rozohrejme ghee maslo, pridáme jabĺčka a na miernom ohni ich dusíme niekoľko minút. Ocukríme ich a poprášime škoricou. Odstavíme z ohňa.


3. Zapekaciu misu vymažeme maslom.
4. Každú palacinku plníme jabĺčkami, zrolujeme a nakrájame na malé kúsky, ktoré ukladáme do zapekacej misy.

5. Polevu pripravíme až na záver. V tom istom hrnci v ktorom sme mali jabĺčka (aspoň ušetríme ďalší hrniec od umývania) si rozpustíme maslo, pridáme cukor a chvíľu povaríme. Potom túto zmes necháme mierne vychladnúť. V miske si rozšľaháme 2 vajcia a nalejeme ich do hrnca. Poriadne rozmiešame a zmesou polejeme pripravené palacinky v zapekacej mise.
6. Palacinky pečieme 20 minú pri 180°C.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.