Domov Dezerty Mandľová piškóta s orechovým maslom

Mandľová piškóta s orechovým maslom

autor: hitjezdravozit 27. septembra 2018
Mandľová piškóta s orechovým maslom

Piškóta je jednoduchý koláčik, ktorý aj keď doma nič nemáme, nie je ťažké pripraviť. Na tú základnú vám stačia vajcia, cukor, múka a je to. Sem tam si ju spravím aj ja, potriem džemom a je to predsa len lepšie vziať si zo sebou niekam na cesty kúsok “zlepenej” džemovej piškóty ako siahnuť po nejakom komerčnom obchodnom keksíku.
Dnes som sa ale trochu viac pohrala so surovinami a tak vznikla táto bezlepková, bezmliečna a samozrejme pre histaminikov vhodná piškóta. 🙂

Mandľová piškóta s orechovým maslom


Potrebujeme:

4 vajcia
100g panela cukru
1 vanilkový struk
pol ČL mletej pomarančovej kôry (nemusí byť)
6 PL (cca 50ml ryžového oleja)
80g mandľovej múky
40g hnedej ryžovej múky
1 PL (cca 10g) tapiokovej múky
1 ČL vínneho kameňa
1-2 PL ľubovoľného orechového masla (ja som použila nové kešu maslo od Powerlogy, ale môže byť aj mandľové, pistáciové, arašidové)

1. Bielky oddelíme od žĺtkov a so štipkou soli z nich vyšľaháme tuhý sneh.
2. Žĺtky zmiešame s cukrom, vanilkovým strukom a mletou pomarančovo kôrou. Miešame vareškou dohladka a postupne prilievame olej.
3. Múky preosejeme, zmiešame spolu s vínnym kameňom a prisypeme ich k žĺtkovej zmesi.
4. Na záver opatrne vmiešame stierkou sneh.
5. Cesto vylejeme do štvorcového plechu vystlaného papierom na pečenie a vrch cik-cakovo polejeme orechovým maslom. Odporúčam použiť druh, ktorý je tekutejší a dá sa pekne liať.
6. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre približne 30 minút.

Tip: Namiesto ryžového oleja môžete použiť aj repkový alebo iný.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme