Domov Bezlepkové recepty Bezlepkové cookies s ruby čokoládou

Bezlepkové cookies s ruby čokoládou

autor: hitjezdravozit 13. februára 2020
Bezlepkové cookies s ruby čokoládou

Valentín si žiada niečo čokoládové, ružové alebo červené a tak som sa zamyslela a povedala si, že toto sa predsa dá aj spojiť. 😛 Pôvodne som plánovala (v nadväznosti na môj posledný článok) nejaký recept s kakaom, no takých ešte môžem spraviť habadeeej aj počas roka. Avšak ružová čokoláda a Valentín, to jednoducho ide dokopy. 😉

Ruby čokoláda

Poznáte ruby čokoládu? Nie je príliš známa, pretože v bežných supermarketoch sa nepredáva a po pravde, kebyže nepracujem U Vážky, možno by som si na ňu ani nespomenula. Keď som ju tam ale prvýkrát uvidela, musela som ju vyskúšať. Počula som už o nej a viem, že informácie by potešili aj vás, preto som ju zakomponovala do dnešného receptu. 🙂

Táto ružová čokoláda nie je žiadnym spôsobom umelo prifarbovaná ako sa na prvý pohľad môže zdať. Čo je teda ukryté za jej pôsobivou farbou? Surový kakaový bôb má po rozpolení ružové jadro a to svoju farbu stráca po jeho prirodzenom spracovaní – fermentácii. Po tomto procese bôby zhnednú a vyrába sa z nich tmavá čokoláda, ktorú bežne poznáme.
Istá firma preto kedysi prišla s nápadom nefermentovať a neupražiť bôby aby si zachovali svoju ružovú farbu a vyrobili tak prvú, ružovú čokoládu. Aleluja pre histaminikov, no nie? 😀

Aby vlhké, surové bôby zakonzervovali, použila sa kyselina citrónová, ktorá následne v čokoláde zanechala miernu citrusovú príchuť a preto ruby nemá typickú chuť, na akú sme pri klasickej, tmavej čokoláde zvyknutí. Ešte vždy je však lepšia ako karob (haha, to som musela). 😀 A najmä je vábna aj na pohľad a preto po nej siahajú renomovaní cukrári po celom svete. Myslím si, že je to pokrok a určite lepší spôsob dekorácie ako s použitím umelých “čokolád”, resp. poťahových hmôt ktoré sú iba prifarbené a obsahujú plno zbytočných umelín.

Jedinou nevýhodou, ktorú ruby má je to, že obsahuje aj mliečnu bielkovinu. No keďže histaminici zväčša siahajú namiesto tmavej čokolády po bielej, ktorá ju obsahuje tiež, pre nich by nemal byť problém siahnuť aj po ruby, práve naopak. Avšak pre nás, nemliečnych, je to však smola. 🙂 Ja som ju samozrejme ochutnala, no priznám sa, iba jeden-dva “dukátiky” a celkovo jeden keksík z dole upečených. Ostatné pojedla rodina. 🙂

Bezlepkové cookies s ruby čokoládou


Potrebujeme:
150g ryžovej múky
50g teffovej múky
20g tapiokového škrobu
30 g mletých lieskovcov
¼ ČL prášku do pečiva bez fosfátov
¼ ČL tahitskej vanilky
1 vajce
120g masla
100g kokosového cukru
štipku soli
za hrsť ruby čokoládových dukátikov

1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, vanilkou a soľou.
2. Maslo nastrúhame, pridáme k nemu cukor, vajce a vyšľaháme.
3. K tekutým ingredienciám pridáme suché a spracujeme cesto.
4. Z neho navlhčenými rukami tvarujeme guľky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chceme aby sa dala ruby čokoláda lepšie vidieť, postrkáme pár kúskov do cesta tak, aby vyčnievali. Cookies sa na plechu pekne rozlejú a čokoládové kúsky ostanú na povrchu.
5. Cookies pečieme pri 180°C cca 12 minút.


Tieto cookies kakao ani fermentovanú čokoládu neobsahujú. Tmavšiu farbu “spáchal” kokosový cukor. 😛

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top