Tento chlieb som pripravovala na sladko, no nebol príliš presladený, takže ak pridáte ešte trošku menej sladidla, určite by obstál aj ako príloha k polievke, či potretý dobrou nátierkou (napríklad týmto skvelým tekvicovým hummusom) 😉
Že to je až príliš veľa tekvice naraz? Nemyslím si! 🙂 Tekvice nikdy nie je dosť a najmä nie v tomto období! Treba jesť sezónne potraviny a využiť naplno, ak vám niečo nerobí problém. Existuje viac druhov tekvíc, takže verím, že ak náhodou netolerujete jednu, budete tolerovať aspoň nejakú inú. Ja osobne najčastejšie kupujem hokaido alebo maslovú tekvicu.
Keďže v pravých tekvicových koláčoch, chleboch, muffinoch sa vždy objavia koreniny, ktoré my nemôžeme (muškátový oriešok, klinčeky a podobne), nahradila som si ich trošku svojimi. Ponechala som jedinú škoricu, no ak netolerujete ani tú, kľudne ju vynechajte.
Prejdime však na recept, ktorý je tentoraz nízkohistamínový a bezmliečny.
Potrebujeme:
1,5 pohára špaldovej múky
pol pohára ryžovej múky
pol pohára (alebo menej) trstinového cukru
2 PL bezfosfátového prášku do pečiva
1 ČL škorice
2 ČL karobu
1/2 ČL kukrumy (nebojte, ani ju nepocítite, no dodá pekný odtieň)
3 vajíčka
1 pohár rastlinného mlieka (ja som použila ryžové)
1 a pol pohára tekvicového pyré
pekanové orechy na ozdobu
1. Zmiešame spolu všetky suché ingrediencie.
2. V druhej miske metličkou vymiešame mokré, teda 3 vajíčka, rastlinné mlieko a tekvicové pyré.
3. Mokré pridáme k suchým a dohladka vymiešame cesto.
4. Cesto vylejeme do srnčieho chrbta vystlaného papierom na pečenie a na vrch poukladáme pekanové orechy.
5. Pečieme 45-50 min. pri 190°C. Kontrolujeme cesto špajdlou.
Výborne chutí s hruškovým džemom (recept k nemu nájdete po kliknutí SEM) ale aj s arašidovou alebo mandľovou nátierkou.
1 komentár