V predchádzajúcich článkoch som opísala svoj prvý týždeň eliminačnej diéty a následne vám predstavila homeopatickú metódu zisťovania reakcií organizmu na konkrétne potraviny.
Tu sme sa dozvedeli, že nie vždy je najužitočnejšou metódou úplná, drastická eliminačná diéta, pretože môže napáchať väčšie zlo ako dobro. A tak som ďalší týždeň začala s opatrným, ale pestrejším pridávaním potravín.
Deň ôsmy: cuketa; kukuričná polenta
Raňajky – kukuričná polenta s mandľovým mliekom, trochu trstinového cukru a strúhané jablko
Obed – špaldové cestoviny s dusenou cuketou na kokosovom oleji
Olovrant – smoothie z jablka a mrkvy
Večera – čapati zo špaldovej múky so strúhanou mrkvou
– negatívne reakcie neboli žiadne
Deň deviaty: vajíčko; datle
Raňajky – polenta s mandľovým mliekom
Obed – ryža s dusenou mrkvou
(po obede som si dala 2 sušené datle)
Večera – vajíčko na tvrdo, čapati zo špaldovej múky a strúhaná mrkva
Po večeri – jedno jablko
– negatívne reakcie neboli v podstate žiadne; po vajíčku trochu nafúknuté brucho, ale myslím si, že to je bežné (update po roku – vajíčko večer ma nafukuje stále)
Deň desiaty: bravčové karé; ovsené vločky; hrozno
Raňajky – ovsená kaša s mandľovým mliekom a strúhaným jablkom
Desiata – 5 guľočok hrozna a 2 ryžové sucháre
Obed – bravčové karé (pripravené iba so soľou na kokosovom oleji) a na kašu rozmixovaná dusená mrkva (iba so soľou)
Olovrant – smoothie s jablkom a 4ks datľami (odporúčam vyskúšať, je to mňamka)
Večera – ryža
– Počas celého poobedia som cítila nafúknuté bruško; iné ťažkosti nenastali. Pripisujem to asi bravčovému mäsu, to ma zvyklo nafukovať aj pred tým, no nejedávala som ho často.
Deň jedenásty: batáty; ľadový šalát; nátierkové maslo; Eidam
Raňajky – ovsená kaša
Desiata – pár bezlepkových piškot (je v nich iba kukuričná múka a vajce, ktoré som už pred tým otestovala, takže som ich normálne zaradila do jedálnička)
Obed – pečené bataty a mrkva; ľadový šalát so strúhanou mrkvou (bez zálievky!)
Večera – čapati s trochou Bánoveckej nátierky, na to list ľadového šalátu a 2 kúsky Eidamu
– negatívne reakcie neboli žiadne
Deň dvanásty: arašidové maslo
Raňajky – 3 kukuričné sucháre, z toho jeden som natrela arašidovým maslom
Obed – špaldové cestoviny s cuketou
Večera – čapati s mrkvou a ľadovým šalátom
– Počas tohto dňa som mala trochu problémy. Asi 3-4x hnačku s kŕčami v bruchu. Bolo to najviac ráno a v doobedných hodinách, do takej 14tej popoludní, čiže to pripisujem buď Eidamu alebo nátierke z predošlého večera. Od vtedy som ich neskúšala. Aj preto som v tento deň nepridala viac nových potravín.
(Keď si to čítam po roku, od kedy viem, že mliečne produkty sú u mňa úplné tabu, všetko do seba krásne zapadá!)
Deň trinásty: cibuľa; kurkuma; bezfosfátový prášok do pečiva
Raňajky – mandľové mlieko s čistými kukuričnými cornflakes (kúpila som ich v DM drogérii a keďže som kukuričnú polentu i kukuričné piškoty stolerovala už pred tým, rovnako pokojne som ich pridala..a bez problémov)
Obed – mrkvové rizoto s kurkumou (na kokosovom oleji a cibuľke)
Olovrant – smoothie jablko + mrkva
Večera – jablkovo-špaldové lievance (špaldová múka, mandľové mlieko, jablko, soľ, bezfosfátový prášok do pečiva)
– Ráno po zobudení som ešte mala pár kŕčov, no akonáhle som sa naraňajkovala ustali a počas dňa sa bruchu úplne uľavilo a ťažkosti odišli.
Deň štrnásty: quinoa; goji; mandle
Raňajky – ovsená kaša s mandľovým mliekom, goji a jablkom
Obed – quinoa s cuketou na kokosovom oleji a cibuľke
Olovrant – jablkové muffiny
Večera – praženica s cuketou a cibuľkou + ryžové chleby a strúhaná mrkva
– negatívne reakcie neboli žiadne
Ako vidíte, môj jedálniček sa stal naozaj pestrejším a prevažne mi potraviny a ich kombinácie sadli. Snažila som sa v jeden deň pridávať potraviny podľa toho, aby som v nich mala aspoň nejaký odstup (napr. na obed batáty a na večeru syr). Dbala som aj na to, ktoré potraviny môžu byť problémové a ktoré nie. Keď som pridala batáty, nebála som sa k nim pridať aj šalát ako spestrenie obeda, pretože som si bola na 99,9% istá, že šalát určite nebude nevhodný. Tak isto pri rizote, kde som si nepridala maslo, či syr, ktoré by teoreticky mohli byť nevhodné, ale radšej cibuľku, ktorá je základom každého jedla a využijem ju následne každý deň.
Netreba sa báť skúšať a kombinovať! Najmä nie zeleninu! Okrem zemiakov mi každá sadla bez problémov. Samozrejme keď hovoríme o tých „nulkových“ (šalát, cuketa, cibuľa, uhorka…). Trošku opatrnejšie by som začínala s vajíčkami, preto som si prvý krát dala iba jedno vajce na tvrdo a keď som ho stolerovala, dala som si už aj praženicu a bežne začala používať i do pečenia/varenia. Ako ste si mohli všimnúť, jediný problém nastal pri obchodných veciach alebo teda mliečnych produktoch (nátierkové maslo, Eidam). Nehovorím, že nič obchodné nestolerujem, pretože odvtedy prešiel istý čas a vyskytlo sa pár potravín, ktoré bez problémov môžem. No prevahu v mojom jedálničku majú potraviny z bio obchodov, zelenina, ovocie (najmä jablká), vajíčka a občas aj mäso.
Po tejto fáze eliminačnej diéty moja cesta napredovala viac menej správnym smerom, až do určitého bodu. Prešiel približne mesiac a mne sa znovu objavili ťažkosti, ktoré som si už skutočne nevedela vysvetliť. Vtedy som sa obrátila na našich rodinných priateľov, ktorí sú obaja lekári, niekoľko rokov žili a nečerpávali skúsenosti v Nemecku a s rôznymi intoleranciami majú bohaté skúsenosti. Majú aj pár „HIT pacientov“ napriek tomu, že ich špecializácia je iná. Avšak manželka má celiakiu a aj alergiu na mliečnu bielkovinu, takže mi vedela poradiť aj z vlastnej skúsenosti. A to je často najlepšie.
Začala som novú eliminačnú diétu, ktorá sa zo všetkých osvedčila najviac a môžem povedať, že po troch týždňoch som bola stabilizovaná. Vylúčila som totižto VŠETKY mliečne výrobky, vrátane bezlaktózových.
Vysvetlili mi, že histamínová intolerancia je vlastne reakcia na nejakú vedľajšiu chorobu akou je intolerancia laktózy, alergia na mliečnu bielkovinu, celiakia, SIBO a keď tie nie sú liečené, tak sa aj histamínová prejavuje oveľa horšie.
(Viac o mojej „mliečnej dráhe“ si môžete prečítať TU).
Nimi navrhnutá eliminačná diéta spočívala v polievkach. Tri dni som od rána do večera jedla iba polievky z mrkvy, petržlenu, zeleru, kalerábu a brokolice. To sú totižto také najneutrálnejšie potraviny, preto sme začali s nimi. (Samozrejme pozor na zeler, ktorý je vo všeobecnosti veľký alergén a samozrejme ak s ním máte problém, nepridávajte si ho!)
Vyzeralo to približne tak, že 5x denne od raňajok po večeru som si dala polievku. Raz som ju rozmixovala, inokedy zjedla zeleninky v celku.
Druhé ráno bolo hrozné. Nie však z príznakov HIT! Mala som pocit akoby som bola od niečoho závislá a dali ma na odvykačku. A presne tak to aj bolo. Keďže som viac ako 24 hodín neprijala žiaden cukor, moje telo začalo protestovať. Triasla som sa, potila, bola som hladná, nervózna. S lekárkou sme sa dohodli, že na druhý deň môžem pridať aspoň jablko a zopár bezlepkových piškot. V momente sa mi uľavilo. Takto extrémne silne na nás účinku cukor!! Druhý aj tretí deň už potom prebehol v poriadku.
Pokračovanie tejto diéty bolo nasledovné – každé dva dni sme pridali nejaký väčší alergén aby sme vylúčili celiakiu, alergiu na ovos, strukoviny a mliečne výrobky. Polievky zostávali naďalej hlavným zdrojom potravy.
Prvý deň sme pridali napríklad ovsené vločky v kombinácii s potravinami, ktoré mi problém nerobili ani pred tým. Teda rastlinné mlieko a jablko. To bola moja raňajková kaša a ostatné chody znovu vykryli polievky.
Tretí deň sme pridali špaldu. Spravila som si špaldové čapati, v ktorých nie je nič iné iba voda, špaldová múka a soľ. Po týchto potravinách sme vylúčili celiakiu. Takto postupne som vyskúšala aj ostatné alergény a všetko prebehlo bez problémov. Od začiatku sme si boli viac menej istí, že problém budú mliečne výrobky, no doktorka chcela vylúčiť všetky možnosti. Keď sme sa dopracovali k fáze, v ktorej by sme išli vyskúšať mliečnu bielkovinu, rozhodla som sa, že ju nechcem ani skúšať a proste ju zo svojho života vylúčim, pretože bolo evidentné, že problém spôsobuje ona. Prešli totiž minimálne dva týždne a ja som bola v absolútnom poriadku. Dávno som sa necítila tak dobre, nemala som kŕče, hnačky, nebolo mi na odpadnutie.
Verím, že si všetci nájdete svoju cestu a že môj stručný, dvojtýždenný jedálniček vám bol aspoň trochu nápomocný 🙂
Prvý týždeň eliminačnej diéty nájdete TU
Od vtedy prešlo niekoľko rokov a môj postoj k mliečnym produktom sa viackrát zmenil. Približne po 2 rokoch som im znovu dala šancu, začala som ich pod dohľadom špecialistky znovu pridávať do svojho jedálnička. Samozrejme iba kvalitné a v malom množstve – najmä kozie maslo, ovčie a kozie syry. Riadila som sa viac menej týmto článkom. Na určitý čas to vyzeralo tak, že mi mliečne výrobky budú prechádzať, no približne po roku – roku a pol sme sa dostali opäť do slepej uličky a ja teraz už viem, že mliečne produkty budú asi vždy môj najväčší problém. Dnes viem, že ak si dám čokoľvek v čom je kravské maslo a ešte k tomu vo väčšom množstve) nedopadne to dobre (mlieko, mascarpone, smotana…). Ak si doprajem raz za čas napríklad ovčí syr (raz za čas rozumej raz za 2-3 mesiace), minimálne s malou reakciou musím počítať, ale dá sa to zvládnuť. Ak zjem niečo v čom je iba maslo (napríklad domáci keksík alebo koláč od babky) zvyčajne sa to zaobíde bez ťažkostí. Toto však platí iba na mňa! Nemám potvrdenú alergiu na BKM ani intoleranciu laktózy, proste som na mliečne výrobky citlivá a reagujem na ne vo veľkom množstve a najmä na tie kravské. Najlepšie by bolo vylúčiť ich úplne. Vtedy keď ich dlhodobo nejem vôbec, nemám žiadne ťažkosti. No keďže aj ja som iba človek, sem tam to pokušenie a chuť nado mnou zvíťazia. 🙂
23 komentárov
Dobry den obraciam sa na vas s prosbou. Mojmu synovi 18mesiacov zistili HIT. Zacali sme s dietou. Ma kozne problemy na tvari je vyhadzany a strasne ho to svrbi. Uz dva mesiace sme na diete a zmena ziadna, vyhadzany je stale a svrbenie je tiez stale. Vy tu pisete ze ste zistili co vam robi problemy, ale ja to neviem zistit, lebo ci tu danu potravinu dam alebo nedam vysledok je stale rovnaky. Som uz zufala lebo sa trapime a snazime a bezvysledne. Neviem ci robim nejaku chybu alebo kde je problem. Dakujem Kristina
Dobrý deň Kristína. Ak má Váš synček neustále, nemiznúce kožné problémy, určite to patrí do rúk špecialistov. Pravdepodobne pôjde o nejakú alergickú reakciu, pretože pretrvávajúce kožné ťažkosti sú, napriek dodržiavaniu nízkohistamínového jedálnička, predzvesťou alergie o ktorej ešte asi neviete. Prajem všetko dobré!
Dobrý deň chcem sa opýtať mohli by ste napísať konkrétnu značku piškót ktoré jedávate ? ďakujem s pozdravom Jana
Dobrý deň Jana. Kupujem prevažne piškóty značky Glutaline. Tie majú vo väčšine obchodov. Ale nezameriavam sa nejako špeciálne na značku. Beriem tie, ktoré práve majú tam kde nakupujem 🙂
Ahoj, chcela by som vyskúšať tu eliminačnú diétu s polievkami, čo si opísala. Len by som potrebovala vedieť, že okrem zeleniny si do polievky dávala ešte niečo? ako napr cibuľu, nejaké korenie? ďalšia otázka po tej špalde, čo si opísala, si skúšala ešte aký alergén? lebo nie som si istá, čo všetko mám takto vyskúšať (čo všetko sa považuje za alergén?) Ako dlho je potrebné ju držať? a mäso si kedy zaradila do jedálnička alebo počas diéty si vyradila mäso?ďakujem za odpoveď, veľmi mi tým pomôžes.
Ahoj Nina, zo začiatku som polievky jedla iba so soľou. Mrkva, petržlen, zeler (ak naňho nemáš alergiu), brokolica, kaleráb, prípadne kvaka. To sú také neutrálnejšie zeleniny. No ja som začala špaldou preto, lebo som nemala žiadne podozrenie na to, že by mi lepok mohol vadiť. Teda pred špaldou som skúsila ešte ovsené vločky. Za také najväčšie alergény sa teda považuje lepok, mliečne výrobky, strukoviny… Čiže tak nejak som postupovala aj ja s tým, že mlieko som nakoniec vôbec nezaradila, pretože už po týyždni-dvoch bez mliečnych som videla, že sa môj stav upravuje a že zjavne najväčšie problémy mi robili mliečne výrobky. Mäso si nespomínam kedy som zaradila, lebo som v tej dobe nebola veľmi „mäsová“. Ale ak máš mäso z overeného zdroja, ČERSTVÉ, tak ho pokojne zaraď po pár dňoch. Buď si sprav vývar alebo len tak na varené s ryžou a zeleninkou. Držím palce 🙂
Dobry den, chcela by som Vas poprosit, ak je to mozne ( t.j. ak p. doktorka suhlasi), o kontakt na Vasu alergologicku. Dakujem Alzbeta
Dobrý deň, pani doktorka určite nebude mať nič proti. 🙂 Avšak viem, že nových pacientov vie zobrať iba o dobrých pár mesiacov. Ide o MUDr. Hadvabovú Svetlanu z Komárna – 035 / 770 48 84. Prajem všetko dobré. 🙂
Dobrý deň prajem
Skvelý článok ,momentalne som aj ja na eliminácnej diéte a veru s tým cukrom máte veeelku pravdu …ale tak žiaľ zvykneme si..cchem sa ale opýtať ,orechy teda arašidy sú vysoko alergické ..arašidové maslo teda nemusí byť? Milujem ho no bojím sa ho vyskúšať ?u mňa je skôr problem pri hit silná žihľavka a ked preženiem tak opuch sliznice a tváre…nič iné chvalabohu ?
Dobrý deň, ďakujem pekne 🙂 Kvalitné a „čisté“ arašidové maslo by nemalo robiť problémy (nie tie obchodné, ktoré obsahujú ďalšie pridané látky od cukru cez rafinované oleje až po farbivá a ktoré má trvanlivosť aj niekoľko mesiacov). Treba však samozrejme odskúšať na sebe. Ja si kupujem arašidové maslo U Vážky – obsahuje iba arašidy a slnečnicový olej a čerstvo mi ho stroj vyrobí na prevádzke. 🙂
Dobrý deň.Rada by som sa spýtala na pečivo,pretože ja si život bez pečiva neviem ani predataviť.Kedy a aké pečivo vrámci eliminačnej diéty zaradiť?Ďakujem 🙂
Dobrý deň, na blogu mám vela receptov v kategórii pečivo – sú nekysnuté.
[…] rána úplne klesol cukor a ja som mala akoby abstinenčné príznaky (viac si prečítate v tomto článku o eliminačnej diéte), prvá záchrana boli 2-3 kukuričné piškotky. Konkrétne išlo o tieto […]
[…] Pokračovanie v článku moja eliminačná diéta – týždeň druhý […]
[…] Doplnené po rokoch – Na tom, ako som ja postupovala sa dokážete naučiť ako to v tomto prípade nerobiť – teda učte sa na chybách druhých. ? Dnes by som už začala úplne inak, čo vyplýva aj s mojich ďalších článkov, nepoužívala by som napríklad kokosový olej denno denne, tak ako v tej dobe, keď som si myslela na základe “hlúpych zoznamov”, že olivový je zakázaný. Nezačínala by som štvrtý/piaty deň skúšať mlieko, ani len bezlaktózové. Proste ide o to, že človek ak nevie, na čom je, nepozná toto ochorenie, povedia mu holý fakt a má sa podľa neho začať sám riadiť, skúša všeličo, aj keď často s chybami. Preto čítajte určite ďalej, aby ste zistili, čo mi v skutočnosti nakoniec pomohlo. […]
Ahoj.
Mam histamin 4rok.Bolo to lepšie a znova teraz sa mi to vratilo horšie
-závraty,hnačka,nafukovanie,migreny,vyrazky,malatnost,napinanie na vracnie,suche ruky,svrbenie,triasky,točenie hlavy,krče v bruchu,busenie,nespavost niekedy.
– drzim dietu no davam si ryzu,morčacie domace mrazene maso,ovsene vlocky bezlepkove,jablka,ale viac nepridavam moc.Mala by som? Je mi veľmi zle,už aj z ryže ma prehnalo.Čo som tolerovala predtým.Ale odkedy mi je zle,tak je to horsie a horsie.
Mam jest viac ,a pridavat ich ?
Citim sa bez sil uz.
Dakujem
Ahoj, určite by som nejedla iba týchto pár potravín dokola. A ak máš pocit, že ani pri eliminovaní vysokohistamínových potravín sa nedostavila zmena, príčinu by som hľadala určite niekde inde, nie v HIT.
[…] A to je často najlepšie. Začala som novú eliminačnú diétu (viac sa o nej dočítate TU), ktorá sa zo všetkých osvedčila najviac a po troch týždňoch môžem povedať, že som bola […]
Dobrý deň,
spomínali ste v článku, že okrem zemiakov tolerujete všetky „nulkové“ potraviny. Ako ste ale zistili, že Vám vadia aj zemiaky? Nerozpisujete to ďalej v článku, zaujímalo by ma to. Podobné symptómy, ako pri mlieku?
Ďakujem
Dobrý deň, vadili mi iba určitý čas. Počúvala som svoje telo. 🙂 Teraz je to už chvalabohu so zemiakmi v pohode 🙂
Dobrý den, a jaké jste pila mandlové či jiné rostlinné mléko? Může být normálně koupené v obchodě?
Dobrý deň, najlepšie doma vyrobené.
Ahojte mám tiež hit veľa veci mi robi zle beriem Daosin ale zatiaľ nič dost mam hit vyše 5 pálenie po črevách kovovú pachuť aj kyselinu už neviem čo jest prosím o pomoc bola som minulý rok na ct silný chronicky zápal pankreasu žlčníka ekzém mám na krku aj inde pomôžte aj lekárska rada pomôže ďakujem.PS: co hovorite na kurkumu ,uhorku stále mám kŕče po črevách už fakt neviem čo jesť