Domov Bezlepkové recepty Domáce piškóty

Domáce piškóty

autor: hitjezdravozit 30. mája 2019
Domáce piškóty

Piškóty boli moja záchrana od prvého dňa HIT. Teda klamem, od druhého… Ten prvý som sa ešte snažila jesť iba zeleninové polievky, no keď mi do druhého rána úplne klesol cukor a ja som mala akoby abstinenčné príznaky (viac si prečítate v tomto článku o eliminačnej diéte), prvá záchrana boli 2-3 kukuričné piškotky.  Konkrétne išlo o tieto no a ja som si tentoraz povedala, že si domáce piškótky konečne skúsim upiecť sama.

Najprv špaldové, potom bezlepkové

Vždy keď sa chystám niečo upiecť v bezlepkovej verzii, prvý pokus vsadím na špaldu. 😀 Je to pre mňa taká malá podpora, že ak sa vydaria tie, idem na bezlepkové. Ak by sa však “lepkové” nevydarili asi len ťažko by som sa púšťala do bezlepkovej verzie. To je ale logika, však? 😛
V tomto prípade som ale mala šťastie, pretože obe verzie sa osvedčili a tak som rada, že môžem ponúknuť verziu pre čisto histaminikov ale aj pre tých, ktorí lepok žiaľ nemôžu.

Domáce piškóty


Potrebujeme:
4 vajcia
40g trstinového cukru zomletého na práškový
20g trstinového cukru kryštálového
150g špaldovej hladkej múky
štipku soli

1. Bielky vyšľaháme so štipkou soli. Keď je sneh skoro tuhý (mixér v ňom zanecháva stopy), prisypeme postupne cukor a šľaháme ďalej dotuha.
2. Vypneme mixér a špachtľou pridáme žĺtky.
3. Postupne primiešavame preosiatu múku.
4. Cesto má byť trošičku tuhšie ako klasické piškótové. Plníme ho do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčame cesto do tvaru piškót.
5. Následne plechom pár krát buchneme o stôl a piškótky necháme 10 minút postáť.
6. Potom ich vložíme do vyhriatej rúry na 160°C a pečieme 13-15 minút. Sledujeme aby nám nezhnedli.
7. Piškótky necháme úplne vychladnúť a najlepšie vytvrdnúť (sušiť na plechu) do druhého dňa aby boli chrumkavé.

Z tejto dávky nám vyjde cca 70 piškót.

Bezlepkové piškóty

Pre bezlepkovú verziu použite namiesto špaldovej múky hladkú kukuričnú a trošku tapiokovej (pomer cca 130g kukuričnej a 15-20g tapiokovej). Pri tejto bezlepkovej verzii však skutočne veľmi treba dbať na to, aby piškótky vychladli a aby sme sa ich nedotýkali skôr, keďže teplé sú o dosť krehšie.

Rada by som poďakovala biodiacelia.sk za balíček dobrôt, medzi ktorými nesmeli chýbať ani už spomínané piškótky. Pretože aj keď na ne mám skvelý recept, aj ja som len človek a nie vždy sa mi chce, lepšie povedané, nie vždy mám čas aby som si napiekla vlastné. A práve vtedy siahnem po týchto. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

4 komentáre

stanislava 13. júna 2020 o 22:02

uz som ich raz robila so spaldovej a boli super, tentokrat som ich robila cisto z pohankovej a su vyborne tiez! len som dala nechtiac 5 vajec, ale boli mensie 🙂 dakujem za recept.

Odpovedať
hitjezdravozit 22. júna 2020 o 8:29

Tak to sa veľmi teším 🙂 Ďakujem za spätnú väzbu 🙂

Odpovedať
Jana 2. januára 2022 o 13:27

Mate prosim nejake rady na skladovani pripadne do kdy se musi snist? Dekuji

Odpovedať
hitjezdravozit 10. januára 2022 o 11:36

Nemali by sa suché piškotky pokaziť..ale zas u nás sa všetko celkom rýchlo popapá. 🙂 Tak do 2-3 týždňov by som povedala.

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme