Domov Články Domáca bylinková soľ

Domáca bylinková soľ

autor: hitjezdravozit 14. novembra 2017
Domáca bylinková soľ

Sezóna čerstvých byliniek skončila a tak som si musela pripraviť zásoby na zimu. 🙂 Keďže na mojom balkóniku som od jari pestovala niekoľko druhov a tak isto máme bylinky aj na záhrade, bolo čo sušiť. A tak mám vlastnú provensálsku zmes ale i osobitne usušený tymián, oregano, šalviu, mätu a dokonca aj perillu krovitú, ktorá ale (zatiaľ) nepochádza z mojej záhrady. Mám ju od PD Flora Jedle Kvety z Trenčianskej Teplej, kde okrem úžasných jedlých kvietkov dostať nespočetné množstvo najrôznejších byliniek. Medzi nimi aj vzácnu perillu o ktorej som písala viac v tomto článku.
Okrem klasicky usušených byliniek som si spravila aj domácu bylinkovú soľ, ktorá sa perfektne hodí napríklad do polievok, ale môžete ňou ochutiť vlastne čokoľvek.


Potrebujeme:
petržlenovú vňať
zelerovú vňať
ligurček (pridávame z neho menší pomer ako z ostatných vňatiek)
pažítku
himalájsku soľ

Postup vám asi nemusím nejako špeciálne opisovať. Bylinky si usušíme, zmiešame so soľou a uskladňujeme v uzatvárateľnej nádobke. Hotovo. 😉
To, ako si bylinky usušíte je len na vás. Môžete ich sušiť klasicky na vzduchu, ja ich väčšinou porozkladám na plech s papierom na pečenie, alebo ak máte naraz väčšie množstvo, dajú sa usušiť aj v sušičke na ovocie.


Petržlen, zeler ani pažítku vám asi predstavovať nemusím, no ak vás zaujal ligurček, pár slov si o ňom môžeme povedať.
Ligurček dorastá do výšky až dvoch metrov, treba ho pravidelne zalievať a darí sa mu dobre v záhrade ale i na balkóne. Zbiera sa na jeseň a vňaťky odporúčam pred sušením poriadne zbaviť nečistôt. Stačí z neho pridať menej, pretože je silne aromatický. Vynikajúco sa hodí k mäsu, do vývaru ale aj na ryby či zeleninové jedlá. Ligurček má priaznivé účinky na trávenie, podporuje chuť do jedla, bojuje proti nadúvaniu, detoxikuje – prečisťuje krv, vhodný je pri menštruačných ťažkostiach ako napríklad nepravidelné krvácanie a pomáha aj pri problémoch dýchacích ciest, keďže uvoľňuje hlieny. Možno ste nevedeli, no niektorí ho nazývajú aj vegeta či maggi.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.