Halászlé alebo rybacia polievka u nás nie je vianočnou tradíciou, skôr bolo zvykom robiť ju počas leta v záhrade v kotlíku. Avšak viem, že u mnohých tradíciou je a keďže môj muž ju má veľmi rád, pripravila som ju tento rok aj ja (len teda ešte pred Vianocami). 🙂
Recept som samozrejme trošku prispôsobila HIT, vynechala paradajky, použila čerstvého kapra od suseda v kombinácii s rybkami od Ryba Košice a obohatila polievku o zemiaky aby bola trošku hustejšia a sýtejšia. Preto som ju ani nenazvala halászlé, lebo toto úplne halászlé nie je, skôr rybacia polievka. 🙂
Čo sa týka ryby, asi sa už nemusím opakovať, keďže som to písala viackrát, ale aspoň dvomi vetami predsa. 😉 Rýb sa báť nemusíte! Treba dbať na čerstvosť, kupovať rybu z overeného zdroja, ak ide o sladkovodnú najlepšie od domácich rybárov, ak o morské, tak hlbokomrazené, s informáciami kedy bola ryba zamrazená, odkiaľ presne pochádza a podobne. Presne tieto informácie sa totiž u Ryby Košice vždy dozviem. A potom už len pripraviť podľa predstáv. Čo sa týka Vianoc, môžeme povedať, že najvhodnejšia príprava ryby pre histaminika je asi na pare, no priznám sa, raz za rok si ani ja neodpustím tú smaženú. 🙂
Rybacia polievka
Potrebujeme:
1 menšieho kapra (ide hlavne o chuť, keďže pravá rybacia polievka musí obsahovať aj hlavu, odrezky..)
2-3 filety inej ryby bez kostí (my sme mali šťuku)
4 zemiaky
2 biele cibule
2 zelené papriky
1 červenú papriku
2 strúčiky cesnaku
1-2 PL mletej červenej papriky
čierne korenie
soľ
1. Kapra očistíme (ja som ho mala chvalabohu očisteného, lebo nie som asi taká zdatná aby som ho zbavila vnútorností a šupín) 😀 a nakrájame.
2. Cibuľu nakrájanú na plátky a podkovy kapra, spolu s hlavou zalejeme studenou vodou a pomaly privedieme k varu. Keď voda začína vrieť, pridáme mletú papriku a vývar varíme na miernom ohni kým sa cibuľa takmer nerozvarí.
3. Medzitým si nakrájame zeleninu a filety šťuky na menšie kúsky.
4. Keď je vývar hotový, precedíme ho. Do vývaru pridáme zeleninu, osolíme, okoreníme a varíme cca 20 minút.
5. Kapra necháme zatiaľ bokom. Keď je zelenina mäkká pridáme kúsky šťuky a povaríme. Stačí im pár minút. V tom prípade dostaneme redšiu polievku, s kúskami ryby aj zeleniny. Máme však aj druhú možnosť a to, že rozmixujeme polievku so zeleninou aby zhustla, vložíme rybu, ktorú dovaríme a ostane nám iba hustá šťava s kúskami ryby.
6. Keďže kapor má milion kostí, s čím sa neradi babreme (hlavne Jožko) ale vyhodiť by ho bolo samozrejme škoda, uvarené a mierne vychladnuté kúsky som ručne porozoberala a vybrala kosti. Tie potom môžete vrátiť do polievky alebo si z nich spraviť iné jedlo (rybie fašírky, rizoto…).
Tip: Hotovú polievku môžeme podávať s chlebíkom alebo foccaciou potretou olivovým olejom a cesnakom.