Domov Keksy, sušienky Čertovské jazýčky

Čertovské jazýčky

autor: hitjezdravozit 6. decembra 2018
Čertovské jazýčky

Kedysi tento recept nemohol chýbať z nášho tradičného vianočného pečenia. Od kedy však máme celá rodina HIT, nerobili sme ho. Pôvodný recept je totiž s chilly.

Pikantné sa s mojim žalúdkom nekamaráti

Ako iste viete, čokoláda a chilly sa vynikajúco dopĺňajú. Mne osobne štipľavé vôbec nerobí dobre a preto nekonzumujem nič pikantné. Ani len v malom množstve. Tieto keksíky mi však chýbali a keďže toto sú už moje štvrté Vianoce s HIT začala som vymýšľať, ako by sa dali spraviť tak, aby z nich nevznikli iba obyčajné čokoládové “mačacie hovienka” (ako ich volá môj muž) 😀 ale aby tam ten pikantný nádych ostal. A tak mi napadol galgant. Minule som z neho “šmrncla” trošku viac do niektorých keksíkov a mamina sa pýtala, čo v nich tak štípe. A vtedy nastal ten moment. Tento rok budú chilly paličky bez chilly! Aby som však dodala ešte pikantnejší a zároveň vianočný nádych, použila som v recepte aj zázvor.

Nepražené kakao vs. karob

O týchto dvoch tmavých práškoch som toho popísala už veľa, takže sa nechcem opakovať. Len pripomeniem, že nepražené, raw kakao vo vysokej kvalite, ktoré kupujem v bio obchododch (nie tie klasické kakaové prášky zo supermarketov!) si môžeme dopriať aj my, histaminici. Nezabúdajte, je plné antioxidantov! Avšak v prípade, že netolerujete dobre ani nepražené kakao, pokojne namiesto neho v recepte použite karob.

Čertovské jazýčky

Potrebujeme:
170g hladkej špaldovej múky
30g nepraženého kakaa
80g trstinového cukru
125 masla
4 prepeličie vajcia* (cca 43-45g)
cca ¼ KL mletého galgantu
cca 20-30g čerstvého zázvoru (možno použiť aj mletý)
50g bielej čokolády

* Namiesto prepeličích vajec môžete použiť aj klasické slepačie.
4 prepeličie vajca = 1 slepačie.

1. Múku zmiešame s kakaom, galgantom a štipkou soli.
2. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a postupne k nemu zašľaháme aj prepeličie vajíčka.
3. Zázvor nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme k maslovej zmesi.
4. Na záver do nej prisypeme múčnu zmes a vytvoríme kompaktné cesto.
5. Vložíme ho na 30 minút do chladničky.
6. Z cesta následne tvarujeme paličky, ktoré vedľa seba poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nemusia byť od seba príliš ďaleko, keďže paličky nerastú ako napr. medovníky.
7. Pečieme ich pri 180°C cca 12-13 minút. Opatrne, aby vám nezhoreli, keďže ide o tmavé cesto!
8. Kým nám paličky úplne vychladnú, pripravíme si čokoládovú polevu roztopením bielej čokolády.
9. Vychladnuté paličky pofrkáme čokoládou a necháme stuhnúť.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.