Domov Hlavné jedlá Koložvárska kapusta aj pre histaminikov

Koložvárska kapusta aj pre histaminikov

autor: hitjezdravozit 12. decembra 2019
Koložvárska kapusta aj pre histaminikov

Toto je recept na ktorý som sa chytala 4 roky!! Je to môj obľúbený recept, ktorý som napriek HIT každý rok aspoň na Vianoce nemohla vynechať. Ide o koložvársku kapustu. A keďže kapustnica sa mi vydarila aj z čerstvej kapusty, ktorú som v konečnej fáze iba okyslila kyselinou askorbovou, bola som si istá, že sa rovnako musí vydariť aj koložvárska. A vydarila sa!!! 🙂

Konečne môžem vyvárať a vypekať pre celú rodinu


Čaro Vianoc spočíva najmä v spoločne trávených chvíľach.
A presne takou bol každoročne prvý alebo druhý sviatok vianočný, ktorý sme trávili a dodnes trávime u babky. Koložvársku robievala roky moja (už žiaľ nebohá) prababka, no tradícia ostala aj potom a začala ju pripravovať babka alebo ja. Zákon schválnosti, že práve kyslá kapusta sa pri HIT neodporúča, no napriek tomu neprešli Vianoce aby som si ju nedala. Poistila som sa Daosinom, väčšinou som aj tak zareagovala ale bolo mi to jedno, pretože táto tradícia a zároveň moje obľúbené jedlo si to jednoducho vyžadovali. 🙂
Tento rok bude varenie koložvárskej na mne a som rada, že si na to konečne nebudem musieť požičiavať hrnce a pekáč, že na to budem mať priestor v mojej kuchyni a dokonca, že ju môžem spraviť vhodnú aj pre nás, histaminikov (sme v rodine “iba” traja). 😀  Môj nový pekáč s poklopom je úspešne odskúšaný a tak isto aj recept, takže sa nemusíte báť a môžete ísť smelo do toho aj vy. Ak by ste však predsa len chceli niekedy dať šancu aj kyslej kapuste, prečítajte si nasledujúce riadky a môj postoj k nej.

Kyslá kapusa a HIT

S kyslou kapustou som sa túto zimu začala trošku zbližovať. Povedala som si, že HIT mám už dosť dlho, som stabilizovaná, viem, čo mi škodí a proste nechcem aby medzi tie potraviny patrila aj ona, taká zdravá a cenná potravina. Je pravda, že bežne som kyslú kapustu nejedla v malom množstve. Ak, tak som si dala segedín, koložvársku, kapustnicu a to všetko už nie je iba o kapuste. Ide v prvom rade o množstvo, kombinácie a potom je jasné, že som zakaždým reagovala behaním na wecko. Okrem toho, kyslá kapusta preženie aj zdravého človeka. A tak som tento rok začala pekne pomaličky.
Najprv som si dala asi 1 PL čerstvej ku granadíru, potom som si spravila placky iba z kapusty, byliniek, vajíčok a múky a takto pekne som postupovala. Prvýkrát menšia reakcia bola, hneď do pár hodín. Teda reakcia, no proste som šla na wecko. Ale aj to je rozdiel, či človek na WC trpí v kŕčoch (ako to mám po mliečnych produktoch) alebo ho jednoducho prečistí. Druhýkrát som už kapustu udržala pekne v brušku. 🙂 Samozrejme odstupy medzi jednotlivými pokusmi boli aj dvojtýždňové a VŽDY som mala čerstvú, kyslú kapustu z trhu, ktorú robí ujo, u ktorého najviac nakupujeme a vždy mi zaručí, že je fakt čerstvá.
Týmto samozrejme nechcem povedať, choďte a skúšajte kyslú kapustu! A hlavne nie teraz, počas sviatkov, keď bude žalúdok aj tak mierne zaťažený, pretože každý si trošičku dopraje, či už koláčikov alebo iného, tradičného jedla. Jaj a už vôbec nie, ak ste iba v začiatkoch!! Ja mám HIT niekoľko rokov, poznám svoje telo a skúšam iba vtedy, ak som doma, nemám žiadne dôležité stretnutia a plány, nezažívam stres a mám v poriadku bruško.
Takže na teraz radšej skúste túto “falošnú” koložvársku alebo moju kapustnicu a potom prípadne po sviatkoch, s malým odstupom môžete dať šancu aj tej kyslej. 😉

Koložvárska kapusta aj pre histaminikov

Potrebujeme:
1 veľkú čerstvú kapustu (cca 1kg)
600g mletého mäsa (môže byť bravčové aj hovädzie, podľa toho, ktoré máte k dispozícii z overeného zdroja – ja som dala zomlieť u mäsiara bravčové stehno)
120g ryže
2 cibule
domácu bravčovú masť
ovsenú smotanu (pri tolerancii mliečnych produktov použite smotanu na varenie) – môžete ju aj vynechať
1 ČL kyseliny askorbovej (alebo podľa chuti)
mletú červenú papriku, korenie, mletú rascu, bobkový list, soľ

1. Kapustu nakrájame na tenké pásiky a uvaríme ju vo vode so soľou, 3 bobkovými listami a pár zrniečkami korenia, do mäkka. Po dovarení ochutíme kyselinou askorbovou aby sme docielili kyslú chuť.
2. Ryžu uvaríme so soľou a troškou olivového oleja v ryžovari.
3. Na bravčovej masti podusíme cibuľku a pridáme mleté mäso. Osolíme a počkáme kým pustí trochu šťavy. Potom pridáme koreniny a dusíme cca 20-25 minút.
4. Tieto 3 uvarené ingrediencie následne ideme vrstviť do zapekacej misy, ktorú sme si pred tým trošku vymastili. Ako prvú vrstvíme kapustu, na ňu mäso, ryžu, zase mäso a na záver zase kapustu.
5. Koložvársku na vrchu polejeme ovsenou smotanou a dáme zapiecť na 35-40 minút.

Tip: Pre pokročilých histaminikov odporúčam pridať k mäsku aj kúsok domácej klobásky. Dodá koložvárskej tú pravú chuť. 😉


Ak aj vás zaujal môj nový pekáč, no vaša rodina je väčšia, pozrite si ponuku všetkých pekáčov s poklopom od Tescomy. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.