Domov Hlavné jedlá Rizoto z lesných húb

Rizoto z lesných húb

autor: hitjezdravozit 20. októbra 2017
Rizoto z lesných húb

Nepochádzam z hubárskej rodiny a za život som bola na hubách asi 2x, no vždy ma to neskutočne fascinovalo. Asi preto, že milujem prírodu, prechádzky hustým lesom a vôňu čerstvých húb. 
Suroviny na dnešný recept som taktiež nenazbierala ja (vďaka Bohu, ktovie ako by to dopadlo). 😀 Kúpila som ich na našom trhu u pani, od ktorej som mávala aj sírovec.
Kúpila som dva druhy a viem, že jedny z nich sú kozáky, no názov tých druhých mi už nepríde na rozum. Ak sa však v hubách vyznáte, sú to tie, ktoré som použila aj ako dekoráciu na fotografiách. 😉
Mnohí sa ešte stále riadia tým, že huby histaminik nemôže, no ja som už stolerovala niekoľko druhov bez akýchkoľvek ťažkostí a tak vám z času na čas ponúkam hubové recepty, aby ste sa nebáli vyskúšať si ich aj vy.
Veľmi záleží od čerstvosti húb! Ja sa ich snažím nakupovať vždy na trhu a tým obchodným sa radšej vyhýbam. Sem-tam si v obchode kúpim šampiňóny, no aj tie preferujem viac z trhu. Sušené huby v obchode nekupujem vôbec. Vo vianočnej hubovej polievke máme vždy “úlovok” od známych a tak máme istotou, že nekupujeme napríklad minuloročný zber.


Potrebujeme (na 4 porcie):
2 odmerky basmati ryže
300g lesných húb
bielu cibuľku
6-7 menších topinamburov
100-150ml kešu mlieka (alebo iné rastlinné)
čerstvý tymián
sušený tymián
čierne korenie
himalájsku soľ
olivový olej

1. Huby umyjeme a nakrájame.
2. Na olivovom oleji podusíme cibuľku a keď je už priesvitná, pridáme bylinky.
3. Prisypeme prepláchnutú ryžu a na malé kocky nakrájané topinambury a podlejeme vodou.
4. Chvíľu varíme, pretože topinambury potrebujú trošku viac času ako huby a až potom pridáme tie.
5. Rizoto osolíme a uvaríme.
6. Pred koncom ho ešte podlejeme kešu mliekom aby bolo trochu krémovejšie a pridáme čierne korenie.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.