Na Silvestra som mala vždy trošičku väčší problém s prípravami dobrôt ako na Vianoce. Všetky tie kysnuté pagáčiky, pizzové či nivové slimáky, vlašské šaláty a podobne nie sú zrovna hitfriendly pochutiny. Avšak už v mojej knihe, v kapitole Silvester, ste mohli vidieť, že všetko sa dá upraviť, prispôsobiť, pomeniť alebo jednoducho vymyslieť niečo nové. A myslím si, že ani tieto slané muffiny sa nemusia na žiadnej silvestrovskej párty hanbiť. 😉
Ale čo je ešte dôležitejšie ako vzhľad, je chuť a použitie kvalitných surovín! Premium olivový olej, domáce vajcia, kvalitné jednodruhové múky, sezónna zelenina… A keď nemáte alergiu na BKM ako ja, vrch odporúčam ešte trošku posypať kozím syrom (s cviklou ide krásne dokopy). Zeleninu môžete použiť akúkoľvek. Ja som na ukážku spravila pol cesta s cviklou a pol s tekvicou. A v sezóne to môže byť aj mrkva, či cuketa.
Zeleninové muffiny naslano
Potrebujeme:
130g hladkej špaldovej múky
20g cícerovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
domáca bylinková soľ (ja som použila oreganovo-perilovú)
sezamové semienka
1 vajce
5 PL prémium Billa olivového oleja
100ml perlivej minerálky
najemno nastrúhaná zelenina (tekvica, cvikla, mrkva, cuketa…)
1. Múky zmiešame s práškom do pečiva, bylinkovou soľou a sezamom.
2. Pridáme vajíčko a prilejeme olivový olej a minerálku (alebo sódu zo sodastreamu).
3. Metličkou vymiešame a na záver vmiešame najemno nastrúhanú zeleninu (zbavenú vody).
4. Pečieme 25min pri 190°C.
Pozn.: Toto je skvelá forma ako dostať zeleninu do detí, ktoré ju až tak neobľubujú. 🙂