Ak ste na mojom blogu prvýkrát, môžete si pomyslieť – „pomaranč na blogu o histamínovej intolerancii“?? Ak ma sledujete už dlhšie a viete čo-to o HIT, pomyslíte si „jeej paráda, zase vymyslela nejaký recept vďaka ktorému si bez strachu pridám novú potravinu“.
HIT totiž nie je o striktnom a dlhodobom vylučovaní potravín ale aj o tom, že časom si môžeme pridávať stále viac a viac. Najmä, ak poliečime naše telo, kde vlastne vo väčšine prípadov HIT jednoducho „zmizne“, pretože zistíme, že primárna príčina bola niekde inde. O tom hovorím podrobnejšie v mojej knihe, pracovnom zošite, či na osobných konzultáciách. Pokojne ma kontaktujte. 🙂
Pomaranč a citrusy ako „zakázané“
O citrusoch by som zase mohla dlho hovoriť, tak len v skratke, lebo to tu bolo už viackrát. Citrusy sú považované za sporné potraviny najmä preto, že sú dovážané, chemicky ošetrené = môže vzniknúť alergická reakcia nie len u histaminika ale aj u atopikov, ľudí s iným tipom alergie atď. Samozrejme treba naďalej dbať aj na individuálny stav, množstvá, kombinácie. Čiže inak zareaguje na citrusy človek, ktorý má HIT mesiac, prípadne je v eliminačnej diéte (tam by som experimentovanie ešte určite neodporúčala), ako napríklad ja, ktorá už mám niečo za sebou. Ak teda ja siahnem po citrusoch, tak volím bio kvalitu, chemicky neošetrené citrusy. Otázkou je, dá sa im v našich supermarketoch veriť? Preto ja citrusy konzumujem iba ak objednáme z farmy zo zahraničia, alebo keď som dostala do daru od kamarátky z Francúzska pomaranče z ich stromu, alebo od kamošky z Toskánska citróny a pod. A väčšinou vtedy aj zbuchnem nejaký recept, tak ako to bolo aj teraz. 😉
Pomarančovo-pistáciové cookies bez lepku
Potrebujeme:
120g vegan masla Haferblock* (môže byť aj klasické maslo)
1 vajce
50 panela cukru
štipka soli
120g pohánkovej múky
50g ovsených vločiek najemno mletých (ja si meliem svoje, môže použiť bezlepkové)
20g tapiokového škrobu
1ČL prášku do pečiva bez fosfátov
30g pomarančovej šťavy z bio pomaranča
80g pistácií
* Minule som objavila v Bratislave v jednom bio obchodíku ovsené maslo s výborným zložením, ktoré som potom „vygúglila“ na jednej nemeckej stránke a dočítala som sa, že dokonca získalo aj cenu na Vegan Food Award. Tým len chcem povedať, že ja osobne najradšej používam ako náhradu za klasické maslo gheečko, určite žiadne umelé margaríny. No nie vždy sa všetko dá z gheečka a preto keď objavím takýto produkt, tak ho skúšam otestovať. Tak som objavila aj značku Naturli, aj ich vegan maslo je fajn. Sú to ale stále produkty, ktoré kupujem fakt, že 2-3x ročne, zväčša pri špeciálnych príležitostiach – Vianoce, Veľká noc, keď skúšam rôzne recepty. Myslím si ale, že tieto cookies by sa vydarili aj s ghee maslom, dala by som ho asi o nejakých 20-30g menej.
1. Pistácie posekáme najemno.
2. Zmäknuté alebo nastrúhané maslo rozmixujeme do hladka s vajcom a panelou.
3. Pridáme všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto.
4. Lyžicou odoberáme kôpky na papier na pečenie a uhladíme ich na placky rovnakej výšky.
5. Cookies pečieme pri 180°C 10 minút.
6. Necháme vychladnúť. Cookies sú výborné, mäkkučké, krehké.