Milujem rýchle recepty, bez zbytočných riadov (najmä teraz, od kedy som mama s trošku obmedzeným časom). 🙂 A tento koláč je jedným z nich. Všetko zmiešať dokopy, vyliať do formy a piecť. A napriek tomu je nadýchaný, šťavnatý, výborný!
A som si istá, že by sa vydaril aj v bezlepkovej verzii. Keď vyskúšam, “apdejtnem” 😉 Ale predpokladám, že by som volila k mandliam ešte ryžovú a pohánkovú múku.
No a na vrch? Keďže sme zrovna dostali veľkú krabicu domácich hrušiek, voľba bola jasná. A doladila som ich jesennými hrejivými koreninami.
Rýchly hruškový koláč
Potrebujeme:
150g hladkej špaldovej múky
50g mandľovej múky alebo najmeno namletých lúpaných mandlí
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
40 g kokosového cukru (alebo podľa chuti, ak ľúbite sladšie)
1/2 ČL škorice
1/2 ČL mletého zázvoru
1/4 ČL tahitskej vanilky alebo 1 vyškrabkaný vanilkový struk
štipku soli
2 vajcia
120ml bio slnečnicového oleja
150ml perlivej minerálky (používam sódu zo soda streamu)
2 hrušky
mandľové lupienky
1. Zmiešame suché ingrediencie (múky, cukor, koreniny).
2. Pridáme vajcia, olej a sódu a metličou vymiešame hladké cesto.
3. Vylejeme do formy (30×40) a na vrch poukladáme na tenko nakrájané hruškové pláty.
4. Posypeme mandľovými lupienkami a pečieme pri 180°C 30 minút.
5. Ešte dodatočne môžeme docukriť, napríklad domácim bylinkovým cukrom (moje výrobky nájdete na mojom IG).