Po sviatoch si to žiada niečo na odlahčenie, či nie? Niektorí sa sladkému vyhýbajú oblúkom, najmä keď sa ho prejedli, no to nie je náš prípad. My si aj Vianoce užívame s rozumom a hlavne, keďže nepoužívame rafinovaný cukor a celkovo sladíme pomenej, nemám pocit, že by som bola „presladená“ a že by som mala dosť. Práveže mne sa kedykoľek nejaká maškrtka žiada, ale často je to niečo úplne jednoduché – pšenové guľky keď mi zvýši pšeno z obeda, jačmenné krúpy s ovocím a orechovým maslom alebo, ako dnes, (ne)mliečna ryža.
Milovala som ju vždy. Spomínam si, keď som si ešte kupovala takú tú obchodnú, často som si brávala aj ako desiatu do školy. Samozrejme teraz, keď si pozriem jej zloženie sa chytám za hlavu. Načo to všetko? Keď sa dá pripraviť taaak jednoducho. 🙂
Mliečna ryža bez mlieka
Keďže viete, že sa stravujem bezmliečne skrz moju alergiu, mnohé dezerty som si už pretvorila. Zistila som, že mliečnu ryžu ešte na blogu nemám a hoci je to úplne jednoduchý recept, možno niekoho predsa len poteší. Zároveň pridávam aj recept na výrobu domáceho rastlinného „mlieka“. Najradšej mám kešu, ale pokojne si spravte aj iné, napr. mandľové či kokosové.
Potrebujeme:
400 ml domáceho kešu „mlieka“ *
60g arborio ryže
1 ČL cejlonskej škorice (polku dávam dnu variť a zvyšok na posypanie)
1 ČL čakankového sirupu, medu alebo datľového sirupu (pozor, z neho bude ryža tmavšia)
na vrch akýkoľvek domáci džem alebo kompót
1. V mlieku uvaríme ryžu s trochou škorice. Na záver, po odstavení z ohňa, pridávam sladilo.
2. Prelejem do pohárikov a nechám vychladiť.
3. Pred podávaním ozdobím džemom/kompótom alebo iba tak škoricou.
* Kešu mlieko robím tak, že na 4-5 hodín predmočím kešu orechy vo vode, potom ich scedím, pridám do Komo Mixu, k tomu 1 medjoul datľu, štipku soli, zalejem vodou (cca na 700ml dávam za hrsť kešu orechov) a rozmixujem. Ak je to nutné, môžeme precediť cez sitko, ale ak máte vykonný mixér ako ja, zvačša vám nezostane žiaden „kešu odpad“.