Spomínate si na moju sériu “Čo som dnes jedla?” Zo začiatku som tieto články začala robiť iba tak, z nudy, keď som ešte žila v Škótsku. Postupne som na ne už nemala toľko času a tak som ich robila iba príležitostne, väčšinou s nejakou témou (Vianoce, Veľká noc, dovolenka…).
Povedala som si, že trhanie zubu by mohla byť tiež zaujímavá tematika a tak vznikol článok, ktorý obsahuje jednoduché, no veľmi chutné recepty nie iba pred tých s boľavými zubmi ale aj pre tých, ktorí sú v eliminačnej diéte.
Ak si chcete pred tým prečítať, ako prebieha také chirurgické odstránenie zubu múdrosti, pri predchádzajúcom zákroku som spísala článok aj o tom. 😉
RAŇAJKY:
V poslednej dobe mi pšenová kaša chutí viac ako ovsená. Je pravda, že jej príprava trvá trošku dlhšie, no tieto dni som čas mala a tak som si ju dopriala aj niekoľko krát.
Pšenová kaša s hruškou a pistáciovým krémom
Potrebujeme:
50g pšena
150ml mandľového mlieka
1 PL pistáciového krému
1 menšiu hrušku
štipku kardamónu a škorice
med podľa chuti
1. Pšeno zalejeme mliekom, pridáme kardamón a škoricu a varíme na miernom ohni.
2. Keď začne vrieť, pridáme na malé kúsky nakrájanú hrušku, pistáciový krém a varíme do zhustnutia.
3. Uvarenú kašu rozmixujeme, dochutíme medom a podávame.
OBED:
Tento obed by som si pokojne pripravila aj kedykoľvek počas roka. Okrem toho, zo všetkých štyroch receptov, ktoré tu máme je asi najvhodnejší aj k eliminačnej diéte.
Batátový krém s prepeličími vajíčkami
Potrebujeme:
1 batát
1 menšiu cuketu
2 mrkvy
1 petržlen
1 strúčik cesnaku
ghee maslo
domácu vegetu (sušená mrkva, petržlen, ligurček, zelerový list, soľ)
galgant
soľ
1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame.
2. Na rozohriate ghee maslo hodíme mrkvu aby pustila chuť, následne pridáme batáty a petržlen a zalejeme vodou tak, aby nebola všetka zelenina úplne ponorená. Počas varenia prilievame vodu podľa potreby. Pozor, chceme dostať krém, nie polievku, tak aby nebolo zbytočne veľa vody.
3. Počkám kým začne vrieť a následne pridáme aj cuketu, domácu vegetu, galgant a soľ a varíme do úplného zmäknutia. Následne rozmixujeme na krém.
4. Medzitým si uvaríme aj 3 prepeličie vajíčka natvrdo. Ak neviete vôbec hrýzť, pokojne ich na záver zmixujte spolu so zeleninou.
OLOVRANT:
Hovorí sa, že pri operáciách ústnej dutiny (či už takéto raznie ďasna alebo napr. vyberanie mandlí) sa hodí studené. A tak som si aj ja dopriala zmrzlinu, samozrejme domácu a bezmliečnu, keďže prvých 4-5 dní po zákroku by sa mliečne výrobky ani nemali jesť. Okej okej, ja ich aj tak nejem veľa, takže mne to len vyhovovalo. 😉
Mango-banánová zmrzlina
Potrebujeme:
1 banán
1 mango
5 ks rakytníku
1 ČL maca prášku
2 ČL mandľového (alebo pistáciového) masla
mandľové mlieko (podľa potreby)
1. Banán aj mango nakrájame a dáme zamraziť.
2. Pred prípravou ich cca na pol hodinku vyložíme z mrazničky.
3. Vložíme ich do mixéra, pridáme rakytník, maca prášok, mandľové maslo a zalejeme mandľovým mliekom podľa potreby.
4. Rozimxujeme na zmrzlinovú konzistenciu a podávame poliate mandľovým maslom.
VEČERA:
Keďže som poriadne nemala chuť do jedla a ani sa mi toľko nechcelo variť, predsa len som bola v takom kľudnejšom režime, prvé dni mi bohate stačilo na večeru niečo ľahké. Mala som buď krupičnú kašu, pšenovú kašu, rozmixovanú ryžu so zeleninou alebo toto smoothie.
Zelené smoothie
Potrebujeme:
2 zelené jabĺčka
1 hrušku
1 menšiu uhorku
1 stonkový zeler
za hrsť poľníčku
¼ ČL zeleného jačmeňa
1 ČL medu
mandľové mlieko podľa potreby
1. Ovocie a zeleninu umyjeme, nakrájame a vložíme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami.
2. Rozmixujeme a podávame.
Verím, že vás inšpirujú aj takéto jednoduché recepty. 🙂