Skoro stále pečiem niečo sladké a tak som sa dnes rozhodla pridať jeden recept na jednoduchý slaný snack z mojej obľúbenej zeleninky.
Mám pocit, že od kedy mám HIT konzumujem viac sladkých jedál ako slaných. Ovsená kaša na raňajky, nejaké ovocie na desiatu či olovrant, rôzne keksy, raw tyčinky, muffiny, či koláče, ktoré aj keď sú mnou napečené a zdravé, aj tak sú to všetko sladkosti. Sladké som mala odjakživa veľmi rada a teraz mám pocit akoby som naňho mala oveľa väčšiu chuť. Negatívom však je, že počas dňa prijímam až príliš veľa sacharidov (ryža, cestoviny..) a moja váha veru začína stúpať. Viaceré baby sa ma pýtali, ako pribrať, pretože oni stále chudnú. Joj baby, teraz by som s vami fakt menila 😀 Pravdou však je, že váha ma začala trápiť až po príchode do UK, takže na vine iste nebudú moje zdravé dobroty, ale všetky tie hnusné emulgátory a ochucovadlá, ktorým sa, napriek mojej veľkej snahe, neviem vyhnúť.
Vráťme sa však späť k mojim cuketovým tyčinkám 😉 Gramáž je trošku od oka, keďže tu nemám váhu ako som už spomínala, takže často využívam “lyžičkovú váhu”.
Potrebujeme:
100-120 g celozrnnej múky (10 PL)
50 g masla (resp. rastlinného masla)
1 menšia cuketa
1 PL bezfosfátového prášku do pečiva
soľ
vajíčko na potretie (pre vegánsku verziu vynechajte)
sezamové a ľanové semienka
1. Zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ.
2. Maslo nastrúhame na veľkom strúhadle a pridáme k múke.
3. Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle a vytlačíme z nej vodu (nevylievame ju!).
4. Cuketu pridáme k zmesi a vypracujeme cesto. Ak sa zdá byť príliš sypké, pridáme z cuketovej šťavy.
5. Malo by vzniknúť kompaktné cesto, s ktorým sa následne veľmi dobre pracovalo.
6. Cesto zabalíme do fólie a na pol hodinu ho odložíme do chladničky.
7. Pripravíme si plech s papierom na pečenie a rúru zahrejeme na 190°C.
8. Vyberieme z chladničky cesto a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme a vykrajujeme tyčinky.
9. Tie potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami.
10. Tyčinky pečieme približne 10-12 minút alebo kým nezačnú pekne hnednúť.
Z tejto dávky mi vyšlo asi 30 tyčiniek. Ak si ich odložíte do uzatvárateľnej dózičky, vydržia vám niekoľko dní. Neskladujte ich však príliš dlho ako napríklad suché pagáče, pretože kvôli cukete je cesto vlhšie a môže sa začať kaziť.
6 komentárov
Teraz som upiekla, super recept. Nemala som doma bezfosfátový prášok do pečiva a vôbec nevadilo, že som ho do cesta nedala. Upiekla som si z 1 a pol dávky, beriem si na služobnú cestu do BA 🙂
Budem skúšať aj ďalšie recepty, teším sa.
ĎAKUJEM
To sa veľmi teším Janka 🙂 Ďakujem! 🙂
Ake maslo bolo pouzite ? 🙂
Kvalitné kravské alebo kozie. Pri alergii na BKM môžete použiť rastlinné maslo Alsan.
Dobrý den, kdybych to při eliminační dietě potřebovala s BZL moukou. Jaké mouky a jaké množství použít. Děkuju
Dobrý deň, žiaľ nemám to odskúšané, takže s istotou neviem poradiť. Vyskúšala by som možno kombináciu pohánková, mandľová.